Charakterystyka:
Goździki to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa oraz lek. Mówi się, że goździk jest przyjacielem lekarzy i chwałą kucharzy od wieków. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15–20%. Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol (o działaniu odkażającym i znieczulającym). Goździki nie zawierają konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Leczniczo: Goździki używane są w medycynie indyjskiej Ajurweda, medycynie chińskiej i w medycynie zachodniej (ziołolecznictwo i stomatologia), w którym używa się olejku goździkowego jako środka przeciwbólowego, zwłaszcza w praktyce stomatologicznej dla nagłych przypadków związanych z bólem zębów. Goździki są także używane jako środki wiatropędne w celu zwiększenia wydzielania kwasu solnego przez żołądek i do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego. Goździki są również uważane za naturalne leki przeciwrobacze. Olejek eteryczny stosowany jest w aromaterapii gdy zachodzi potrzeba stymulacji i zwiększenia ciepłoty, zwłaszcza w przypadku problemów z trawieniem. Stwierdzono, że miejscowe wcieranie olejku bezpośrednio na skórę w okolicy brzucha i podbrzusza rozgrzewa przewód pokarmowy. Ząbki goździka pomagają także zmniejszyć ból zęba i zmniejszyć objawy związane z zakażeniem zęba z uwagi na ich właściwości antyseptyczne.
Zastosowanie:
W kuchni goździki wykorzystywane są do potraw słodkich i pikantnych, charakteryzują się zdecydowanym, korzennym aromatem. Najlepiej pasują do pierników, kruchych ciasteczek, kompotów, kapusty, czasem do buraczków, ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny, potraw z grzybów, drobiu. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i deserów. Tymczasem jest to nie tylko przyprawa, ale również cenny lek w ziołolecznictwie:
Napar – 1-2 łyżeczki rozdrobnionych goździków zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem. Pić 1-3 razy dziennie po 100 ml przy kaszlu, zapaleniu gardła, silnych zaburzeniach trawiennych.
Skład:
Goździki całe.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.