|
Goździki całe - doskonała przyprawa do wielu dań - ale.......kto chce przyprawiać goździkami musi uważać z ilością aby nie przedobrzyć.
Łatwo można zepsuć całe danie, dodając ich za dużo, podczas gdy odpowiednia ich ilość dodana do potraf perfekcyjnie potrafi wzbogacić i udoskonalić ich smak.
smak goździków jest intensywny, korzenny i odświeżający. Często goździkami i cynamonem przyprawia się wino lub piwo grzane.
goździki polepszają również smak świątecznych wypieków, przetworów z owoców i owocowych zup. Warto poeksperymentować przygotowując wywar z ryb z dodatkiem goździków, dziczyznę we wszystkich ciemnych sosach. Goździki można również dodać do makaronu. Przyprawia się nimi gorzkie likiery żołądkowe, grzane wina, poncze, sosy owocowe i kompoty. Używa się ich do czerwonej kapusty, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, śledzi marynowanych, grzybów i rosołu. Z umiarem przyprawia się nim ryby, sosy do spagetti i pizzę.
kroplaherbaty pl
|