Tytuł |
GMO w świetle najnowszych badań |
Autor |
pod red. Katarzyny Niemirowicz-Szczytt |
Wydawca |
PWN |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
232 |
Wymiary |
165 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8383-373-7 |
Genetycznie modyfikowane organizmy budzą kontrowersje. W większości
przypadków wynikają one z braku wiedzy o tym, jak powstają i czym się
charakteryzują te organizmy. Celem autorów książki pt. „GMO w świetle
najnowszych badań” było przybliżenie wiedzy na temat metod otrzymywania
wprowadzanych cech/genów, oddziaływania na środowisko rolnicze, regulacji
prawnych i odbioru społecznego, kontroli, a także nieporozumień związanych z
badaniem genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów, roślin i zwierząt.
Autorzy publikacji są specjalistami z zakresu problematyki GMO.
Książka powstała na podstawie wykładów uruchomionych przez Instytut
Problemów Współczesnej Cywilizacji im. Marka Dietricha w Warszawie. Wykłady
były prowadzone przez trzy kolejne lata dla studentów wszystkich uczelni
warszawskich. Podręcznik pt. „GMO w świetle najnowszych badań” kierowany
jest do osób zainteresowanych problematyką organizmów genetycznie
modyfikowanych, ale niezajmujących się zawodowo ich otrzymywaniem czy
badaniem. Przeznaczony jest dla studentów różnych kierunków studiów (w tym
niezwiązanych z biologią), dziennikarzy, polityków i wszystkich
podejmujących decyzje czy wydających opinie na temat GMO.
SPIS
TREŚCI
1.
Doskonalenie organizmów na potrzeby człowieka Katarzyna Niemirowicz-Szczytt
9
1.1. Wprowadzenie 9
1.2. Źródła nowych cech (genów) 10
1.3. Metody doskonalenia organizmów 12
1.4. Wymagania rejestrowe 13
1.5. Udział GMO w produkcji żywności na świecie 14
1.6. Podsumowanie. Czy możemy żyć bez GMO? 16
1.7. Bibliografia 17
2. Otrzymywanie organizmów genetycznie zmodyfikowanych Grzegorz Bartoszewski
19
2.1. Wprowadzenie 19
2.2. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych bakterii i drożdży 20
2.3. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych roślin 24
2.4. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych zwierząt 29
2.5. Podsumowanie 33
2.6. Bibliografia 33
3. Nowe właściwości genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów Małgorzata
Gniewosz 35
3.1. Wprowadzenie 35
3.2. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy w produkcji biofarmaceutyków
35
3.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy w produkcji żywności 48
3.4. Genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy w produkcji biopaliw 62
3.5. Podsumowanie 64
3.6. Bibliografia 65
4. Odmiany roślin uprawnych modyfikowane genetycznie Wacław Orczyk 69
4.1. Wprowadzenie 69
4.2. Cechy użytkowe roślin zmienione metodami inżynierii genetycznej 70
4.3. Podsumowanie 83
4.4. Bibliografia 85
5. Nowe właściwości zwierząt modyfikowanych genetycznie Lech Zwierzchowski
87
5.1. Wprowadzenie ... 87
5.2. Transgeniczne zwierzęta w medycynie i badaniach biomedycznych 88
5.3. Metody otrzymywania transgenicznych zwierząt 88
5.4. Konstrukcje genowe wykorzystywane w transgenezie zwierząt 91
5.5. Transgeniczne zwierzęta jako modele chorób człowieka 92
5.6. Transgeneza gruczołu mlekowego i białek mleka 94
5.7. Dlaczego gruczoł mlekowy? 96
5.8. Transgeniczne zwierzęta jako bioreaktory 103
5.9. Inne możliwości produkcji ludzkich białek przez transgeniczne zwierzęta
109
5.10. Transgeneza a produkcja mięsa ... 111
5.11. Transgeneza a jakość tłuszczu zwierzęcego 113
5.12. Transgeneza ryb 113
5.13. Produkcja wełny 117
5.14. Transgeneza a odporność na choroby 117
5.15. Transgeneza a ochrona środowiska 118
5.16. Transgeneza a ksenotransplantacja 119
5.17. Transgeniczne zwierzę jako „zabawka” 119
5.18. Podsumowanie 120
5.19. Bibliografia 121
6. Regulacje prawne i odbiór społeczny GMO Grzegorz Bartoszewski 123
6.1. Wprowadzenie 123
6.2. Regulacje międzynarodowe dotyczące stosowania GMO 124
6.3. Prawodawstwo Unii Europejskiej dotyczące stosowania GMO 125
6.4. Prawodawstwo polskie dotyczące stosowania GMO 130
6.5. Odbiór społeczny GMO 134
6.6. Podsumowanie 137
6.7. Bibliografia 138
7. GMO w środowisku rolniczym Zbigniew T. Dąbrowski, Marcin Grabowski 141
7.1. Wprowadzenie 141
7.2. Wpływ roślin GM na organizmy niedocelowe 142
7.3. Oddziaływanie roślin GM na ekosystemy gleby 157
7.4. Przenoszenie pyłku roślin GM na pokrewne gatunki roślin 160
7.5. Zagrożenia i korzyści uprawy odmian GM dla agrocenoz 162
7.6. Podsumowanie 171
7.7. Bibliografia 172
8. Wyzwania i problemy analiz GMO – rola laboratoriów referencyjnych Anna
Linkiewicz, Janusz Zimny, Sławomir Sowa 177
8.1. Wprowadzenie 177
8.2. W jakim celu wykonuje się analizy modyfikacji genetycznych? 178
8.3. W jakim stopniu prawo Unii Europejskiej określa potrzebę i zakres
analiz GMO? 179
8.4. Standardowe metody analiz żywności i pasz GM 182
8.5. Zaawansowane metody analiz GMO 184
8.6. Analizy przesiewowe i ilościowe GMO 185
8.7. Nieautoryzowane GMO – jak je wykryć? 187
8.8. Wykrywanie nieautoryzowanych GMO 190
8.9. Podstawowe problemy analiz GMO 190
8.10. Harmonizacja metod analiz GMO. Laboratorium referencyjne UE i
Europejska Sieć Laboratoriów GMO platformą badań i wymiany informacji o GMO
193
8.11. Podsumowanie 194
8.12. Bibliografia 195
9. Kontrowersje wokół żywności zmodyfikowanej genetycznie Marcin Filipecki
197
9.1. Wprowadzenie 197
9.2. Zastrzeżenia zdrowotne i błędy w badaniach podważających bezpieczeństwo
konsumpcji GMO 199
9.3. Zmienność biologiczna w paszy i żywności 200
9.4. Odporność na antybiotyki 201
9.5. Alergie 202
9.6. Efekty niezamierzone 203
9.7. Procedury oceny bezpieczeństwa odmian GM 204
9.8. Wpływ na środowisko 205
9.9. Koegzystencja 208
9.10. Kontrowersje światopoglądowe 208
9.11. GMO a rolnictwo tradycyjne i ekologiczne 209
9.12. Demagogia i język debaty 210
9.13. Podsumowanie 213
9.14. Bibliografia 214
Słownik terminów 217
Skorowidz rzeczowy 225