Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GMO w świetle najnowszych badań

30-01-2014, 12:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 36 zł     
Użytkownik LarixLublin
numer aukcji: 3903020163
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 3   
Koniec: 30-01-2014 12:44:22

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2012
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

GMO w świetle najnowszych badań


Autor: Katarzyna Niemirowicz-Szczytt
Wydawca: SGGW
Rok wydania: 2012
Wydanie: I
Stron: 232
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: twarda
ISBN: [zasłonięte]978-8383-373-7






Opis:

 

Książka powstała na podstawie wykładów prowadzonych przez Instytut Problemów Współczesnej Cywilizacji im. Marka Dietricha dla studentów i doktorantów uczelni warszawskich. Podręcznik opracowany przez zespół autorów pod redakcją prof. dr hab. Katarzyny Niemirowicz-Szczytt skierowany jest do osób zainteresowanych problematyką organizmów genetycznie modyfikowanych, ale niezajmujących się zawodowo ich otrzymywaniem czy badaniem. Przeznaczony jest dla studentów różnych kierunków studiów (w tym niezwiązanych z biologią), dziennikarzy, polityków i wszystkich podejmujących decyzje czy wydających opinie na temat GMO

Spis treści:

I. DOSKONALENIE ORGANIZMÓW NA POTRZEBY CZŁOWIEKA

  1. Wprowadzenie
  2. Źródła nowych cech (genów)
  3. Metody doskonalenia organizmów
  4. Wymagania rejestrowe
  5. Udział GMO w produkcji żywności na świecie
  6. Podsumowanie. Czy możemy żyć bez GMO?
  7. Bibliografia

 

II. OTRZYMYWANIE ORGANIZMÓW GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANYCH

  1. Wprowadzenie
  2. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych bakterii i drożdży
  3. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych roślin
  4. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych zwierząt
  5. Podsumowanie
  6. Bibliografia

 

III. NOWE WŁAŚCIWOŚCI GENETYCZNIE MODYFIKOWANYCH MIKROORGANIZMÓW

  1. Wprowadzenie
  2. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy w produkcji biofarmaceutyków
  3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy w produkcji żywności
  4. Genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy w produkcji biopaliw
  5. Podsumowanie
  6. Bibliografia

 

IV. ODMIANY ROŚLIN UPRAWNYCH MODYFIKOWANE GENETYCZNIE

  1. Wprowadzenie
  2. Cechy użytkowe roślin zmienione metodami inżynierii genetycznej
  3. Podsumowanie
  4. Bibliografia

 

V. NOWE WŁAŚCIWOŚCI ZWIERZĄT MODYFIKOWANYCH GENETYCZNIE

  1. Wprowadzenie
  2. Transgeniczne zwierzęta w medycynie i badaniach biomedycznych
  3. Metody otrzymywania transgenicznych zwierząt
  4. Konstrukcje genowe wykorzystywane w transgenezie zwierząt
  5. Transgeniczne zwierzęta jako modele chorób człowieka
  6. Transgeneza gruczołu mlekowego i białek mleka
  7. Dlaczego gruczoł mlekowy?
  8. Transgeniczne zwierzęta jako bioreaktory
  9. Inne możliwości produkcji ludzkich białek przez transgeniczne zwierzęta
  10. Transgeneza a produkcja mięsa
  11. Transgeneza a jakość tłuszczu zwierzęcego
  12. Transgeneza ryb
  13. Produkcja wełny
  14. Transgeneza a odporność na choroby
  15. Transgeneza a ochrona środowiska
  16. Transgeneza a ksenotransplantacja
  17. Transgeniczne zwierzę jako "zabawka"
  18. Podsumowanie
  19. Bibliografia

 

VI. REGULACJE PRAWNE I ODBIÓR SPOŁECZNY GMO

  1. Wprowadzenie
  2. Regulacje międzynarodowe dotyczące stosowania GMO
  3. Prawodawstwo Unii Europejskiej dotyczące stosowania GMO
  4. Prawodawstwo polskie dotyczące stosowania GMO
  5. Odbiór społeczny GMO
  6. Podsumowanie
  7. Bibliografia

 

VII. GMO W ŚRODOWISKU ROLNICZYM

  1. Wprowadzenie
  2. Wpływ roślin GM na organizmy niedocelowe
  3. Oddziaływanie roślin GM na ekosystemy gleby
  4. Przenoszenie pyłku roślin GM na pokrewne gatunki roślin
  5. Zagrożenia i korzyści uprawy odmian GM dla agrocenoz
  6. Podsumowanie
  7. Bibliografia

 

VIII. WYZWANIA I PROBLEMY ANALIZ GMO - ROLA LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

  1. Wprowadzenie
  2. W jakim celu wykonuje się analizy modyfikacji genetycznych?
  3. W jakim stopniu prawo Unii Europejskiej określa potrzebę i zakres analiz GMO?
  4. Standardowe metody analiz żywności i pasz GM
  5. Zaawansowane metody analiz GMO
  6. Analizy przesiewowe i ilościowe GMO
  7. Nieautoryzowane GMO - jak je wykryć?
  8. Wykrywanie nieautoryzowanych GMO
  9. Podstawowe problemy analiz GMO
  10. Harmonizacja metod analiz GMO. Laboratorium referencyjne UE i Europejska Sieć Laboratoriów GMO platformą badań i wymiany informacji o GMO
  11. Podsumowanie
  12. Bibliografia

 

IX. KONTROWERSJE WOKÓŁ ŻYWNOŚCI ZMODYFIKOWANEJ GENETYCZNIE

  1. Wprowadzenie
  2. Zastrzeżenia zdrowotne i błędy w badaniach podważających bezpieczeństwo konsumpcji GMO
  3. Zmienność biologiczna w paszy i żywności
  4. Odporność na antybiotyki
  5. Alergie
  6. Efekty niezamierzone
  7. Procedury oceny bezpieczeństwa odmian GM
  8. Wpływ na środowisko
  9. Koegzystencja
  10. Kontrowersje światopoglądowe
  11. GMO a rolnictwo tradycyjne i ekologiczne
  12. Demagogia i język debaty
  13. Podsumowanie
  14. Bibliografia

Słownik terminów

Skorowidz rzeczowy

 

 



    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl