GMO w świetle najnowszych badań
SPIS TREŚCI 1. Doskonalenie organizmów na potrzeby człowieka Katarzyna Niemirowicz-Szczytt ... 9 1.1. Wprowadzenie ... 9 1.2. Źródła nowych cech (genów) ... 10 1.3. Metody doskonalenia organizmów ... 12 1.4. Wymagania rejestrowe ... 13 1.5. Udział GMO w produkcji żywności na świecie ... 14 1.6. Podsumowanie. Czy możemy żyć bez GMO? ... 16 1.7. Bibliografia ... 17 2. Otrzymywanie organizmów genetycznie zmodyfikowanych Grzegorz Bartoszewski ... 19 2.1. Wprowadzenie ... 19 2.2. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych bakterii i drożdży ... 20 2.3. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych roślin ... 24 2.4. Uzyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych zwierząt ... 29 2.5. Podsumowanie ... 33 2.6. Bibliografia ... 33 3. Nowe właściwości genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów Małgorzata Gniewosz ... 35 3.1. Wprowadzenie ... 35 3.2. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy w produkcji biofarmaceutyków ... 35 3.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy w produkcji żywności ... 48 3.4. Genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy w produkcji biopaliw ... 62 3.5. Podsumowanie ... 64 3.6. Bibliografia ... 65 4. Odmiany roślin uprawnych modyfikowane genetycznie Wacław Orczyk ... 69 4.1. Wprowadzenie ... 69 4.2. Cechy użytkowe roślin zmienione metodami inżynierii genetycznej ... 70 4.3. Podsumowanie ... 83 4.4. Bibliografia ... 85 5. Nowe właściwości zwierząt modyfikowanych genetycznie Lech Zwierzchowski ... 87 5.1. Wprowadzenie ... 87 5.2. Transgeniczne zwierzęta w medycynie i badaniach biomedycznych ... 88 5.3. Metody otrzymywania transgenicznych zwierząt ... 88 5.4. Konstrukcje genowe wykorzystywane w transgenezie zwierząt ... 91 5.5. Transgeniczne zwierzęta jako modele chorób człowieka ... 92 5.6. Transgeneza gruczołu mlekowego i białek mleka ... 94 5.7. Dlaczego gruczoł mlekowy? ... 96 5.8. Transgeniczne zwierzęta jako bioreaktory ... 103 5.9. Inne możliwości produkcji ludzkich białek przez transgeniczne zwierzęta ... 109 5.10. Transgeneza a produkcja mięsa ... 111 5.11. Transgeneza a jakość tłuszczu zwierzęcego ... 113 5.12. Transgeneza ryb ... 113 5.13. Produkcja wełny ... 117 5.14. Transgeneza a odporność na choroby ... 117 5.15. Transgeneza a ochrona środowiska ... 118 5.16. Transgeneza a ksenotransplantacja ... 119 5.17. Transgeniczne zwierzę jako „zabawka” ... 119 5.18. Podsumowanie ... 120 5.19. Bibliografia ... 121 6. Regulacje prawne i odbiór społeczny GMO Grzegorz Bartoszewski ... 123 6.1. Wprowadzenie ... 123 6.2. Regulacje międzynarodowe dotyczące stosowania GMO ... 124 6.3. Prawodawstwo Unii Europejskiej dotyczące stosowania GMO ... 125 6.4. Prawodawstwo polskie dotyczące stosowania GMO ... 130 6.5. Odbiór społeczny GMO ... 134 6.6. Podsumowanie ... 137 6.7. Bibliografia ... 138 7. GMO w środowisku rolniczym Zbigniew T. Dąbrowski, Marcin Grabowski ... 141 7.1. Wprowadzenie ... 141 7.2. Wpływ roślin GM na organizmy niedocelowe ... 142 7.3. Oddziaływanie roślin GM na ekosystemy gleby ... 157 7.4. Przenoszenie pyłku roślin GM na pokrewne gatunki roślin ... 160 7.5. Zagrożenia i korzyści uprawy odmian GM dla agrocenoz ... 162 7.6. Podsumowanie ... 171 7.7. Bibliografia ... 172 8. Wyzwania i problemy analiz GMO – rola laboratoriów referencyjnych Anna Linkiewicz, Janusz Zimny, Sławomir Sowa ... 177 8.1. Wprowadzenie ... 177 8.2. W jakim celu wykonuje się analizy modyfikacji genetycznych? ... 178 8.3. W jakim stopniu prawo Unii Europejskiej określa potrzebę i zakres analiz GMO? ... 179 8.4. Standardowe metody analiz żywności i pasz GM ... 182 8.5. Zaawansowane metody analiz GMO ... 184 8.6. Analizy przesiewowe i ilościowe GMO ... 185 8.7. Nieautoryzowane GMO – jak je wykryć? ... 187 8.8. Wykrywanie nieautoryzowanych GMO ... 190 8.9. Podstawowe problemy analiz GMO ... 190 8.10. Harmonizacja metod analiz GMO. Laboratorium referencyjne UE i Europejska Sieć Laboratoriów GMO platformą badań i wymiany informacji o GMO ... 193 8.11. Podsumowanie ... 194 8.12. Bibliografia ... 195 9. Kontrowersje wokół żywności zmodyfikowanej genetycznie Marcin Filipecki ... 197 9.1. Wprowadzenie ... 197 9.2. Zastrzeżenia zdrowotne i błędy w badaniach podważających bezpieczeństwo konsumpcji GMO ... 199 9.3. Zmienność biologiczna w paszy i żywności ... 200 9.4. Odporność na antybiotyki ... 201 9.5. Alergie ... 202 9.6. Efekty niezamierzone ... 203 9.7. Procedury oceny bezpieczeństwa odmian GM ... 204 9.8. Wpływ na środowisko ... 205 9.9. Koegzystencja ... 208 9.10. Kontrowersje światopoglądowe ... 208 9.11. GMO a rolnictwo tradycyjne i ekologiczne ... 209 9.12. Demagogia i język debaty ... 210 9.13. Podsumowanie ... 213 9.14. Bibliografia ... 214 Słownik terminów ... 217 Skorowidz rzeczowy ... 225
OPRAWA TWARDA FORMAT B5 SGGW
masz pytanie zadzwoń:
32 [zasłonięte] 93 lub 32 [zasłonięte] 72
1 aukcja lub 1 przedmiot - poczta polska
kilka aukcji lub sztuk wysyłka kurierem
WYSYŁKA ZA GRANICĘ po uprzednim uzgodnieniu kosztów wysyłki wg cennika POCZTY POLSKIEJ dla danego kraju:
http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_paczka_pocztowa.html
- forma płatności przelew
REGULAMIN SKLEPU NA STRONIE O MNIE
kupujesz wypełnij - formularz płacę niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU:
P.P.H.U Najbar Mirosław
ul.Batorego 24
43-100 Tychy
ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368