Opis:
Glukoza (inaczej: glukopiranoza, glikoza, dekstroza (?-D-glukopiranoza), cukier gronowy, cukier skrobiowy, C6H12O6) - węglowodan - aldoheksoza, należący do cukrów prostych. Glukoza jest izomerem fruktozy - mają identyczny wzór sumaryczny, ale różne wzory strukturalne. Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest składowana w formie polimerów - skrobi i glikogenu. Również wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji celulozy.
Charakterystyka:
Stan skupienia stały, biała, krystaliczna, słodka, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie, odczyn obojętny, temperatura topnienia 140°C, nierozpuszczalna w etanolu, palna.
Zastosowanie:
Reaguje z wodorotlenkiem miedzi dając związek kompleksowy (barwa lazurowa), posiada właściwości redukujące (ulega reakcji dla cukrów redukujących). Odżywki dla sportowców (napoje), składnik koncentratów soków i ekstraktów owocowych i warzywnych. Stosowana w przemyśle piekarskim, cukierniczym, mięsnym, mleczarskim.
!!! TABELKA KOSZTÓW WYSYŁKI !!!
Inne:
513[zasłonięte]405 Michał - inf. o przesyłce i płatnościach.
>>>WORECZKI<<<