Nori Gold YAKI, 50 arkuszy, klasa A, najwyższej jakości, algi, glony, wodorosty do sushi - SushiSam
Morskie algi Nori to niezastąpiony składnik kuchni japońskiej.
Wodorosty hodowlane uprawia się na specjalnych "morskich farmach" następnie oczyszcza, szatkuje i suszy w procesie przypominającym produkcję papieru. Tak otrzymuje się produkt spożywczy, którym są arkusze sprasowanych glonów bardzo bogatych w składniki odżywcze takie jak witaminy i minerały.
Wykorzystuje się je do przygotowywania różnych rodzajów sushi: głównie maki-sushi i temaki-sushi a cienkie paski używane są do przygotowywania nigiri-sushi.
Wodorosty morskie z rodzaju Porphyra z gromady krasnorostów są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, zawierają aminokwasy, mikroelementy i minerały: wapń, potas, magnez, sod, fosfor, jod, żelazo, cynk, miedź. Zawierają duże ilości białka oraz witaminy A, B1, B2, B12 oraz witaminy C, której w Nori jest więcej niż w pomarańczach i tyle samo, co w szpinaku. Około 5 gram glonów zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na wymienione wyżej minerały i witaminy.
Nori Gold, Silver i Green to klasy, jakości według japońskich standardów.
Należy przechowywać je szczelnie zamknięte w suchym miejscu.
Skład: glony klasy gold
Ilość: 50 arkuszy
Termin: 15.12.2012 r.
Waga do wysyłki: 390 g.
Pozdrawiamy
SushiSam