Glony Algi Wakame Tokusen 250 g - SushiSam
Rozdrobnione na kawałki algi brunatne (głównie Undaria Pinnatifida). Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, potem podgrzewane do temp. 80 st. C na ok. 1 min., następnie szybko schładzane wodą. Taki proces pozwala na uzyskanie żywego zielonego koloru. Odsączone z nadmiaru wody, są cięte mechanicznie na drobne kawałki i suszone w suszarkach rotacyjno-przepływowych. Wakame są bogate w białka, sód, żelazo, potas, wapń (posiadają go 15 razy więcej niż mleko) i witaminy B1, B2, B3, B6, B12. Wśród Japonek stosujących dietę bogatą w algi brunatne odnotowano niższy wskaźnik zachorowań na raka piersi. Badania na zwierzętach sugerują, że wodorosty, które stosuje się powszechnie w kuchni azjatyckiej (np. do zup i sałatek), zawierają fukoksantynę składnik przyczyniający się do utraty wagi i ma właściwości "antycukrzycowe". Wakame w smaku przypominają ostrygi. Stosowane są do sporządzania sałatek, zup i bulionów, ale również jako dekoracyjny dodatek do potraw. Najpopularniejszym daniem w japońskich restauracjach jest „wakame soba” (makaron gryczany z glonami Wakame). Glony spożywa się suche jak chipsy lub przed użyciem moczy się w zimnej wodzie (zwiększają objętość ok. 10-krotnie).
Glony Wekame spożywane na sucho jak chipsy, świetnie wspomagają diety odchudzające.
Produkcja: Chiny
Skład: glony Wakame.
Waga: 250 g.
Waga do wysyłki z opakowaniem 450 g.
Termin 08.09.2013
Pozdrawiamy
SushiSam