|
Autor: dr inż. Małgorzata Sprawka Wydawca: Oddk Rok wydania: 2011 Okładka: miękka Wymiary: 210 x 297 Ilość stron: 78 ISBN:[zasłonięte]978-8304-007-1 Cena detaliczna: 99,75
|
Opis: W ostatnich latach producenci zaczęli bardziej dbać o jakość i bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Coraz częściej zwraca się uwagę na źródło pochodzenia produktu, na warunki, w jakich był uprawiany, i na gwarancje związane z tym pochodzeniem. Gdy zwiększa się ryzyko zagrożeń, a zmniejsza zaufanie klientów, większość producentów żywności stara się przedstawić dowody swojej umiejętności identyfikowania i nadzorowania zagrożeń, również na etapie produkcji pierwotnej.
Jednym z narzędzi umożliwiających spełnienie tego warunku jest standard GlobalGAP. Standard ten zaczyna obecnie zdobywać popularność wśród rolników. Coraz więcej sieci handlowych chce współpracować wyłącznie z producentami posiadającymi system bezpieczeństwa dla produkcji pierwotnej.
Niniejsza publikacja adresowana jest do producentów owoców i warzyw. Jej celem jest zapoznanie Czytelników z wymaganiami wersji 4 standardu GlobalGAP. Opracowanie przedstawia także możliwości praktycznego zastosowania standardu, jako narzędzia do stworzenia dokumentacji systemu GlobalGAP – oceny gospodarstw, produkcji owoców i warzyw itd. – są to przykładowe listy kontrolne, które można traktować, jako roboczy arkusz samooceny.
Dołączony do publikacji suplement elektroniczny zawiera zamieszczone w książce listy kontrolne oraz dodatkowo przykłady procedur, instrukcji i formularzy do zapisów, które należy stworzyć podczas wdrażania systemu. Format MS Word umożliwia edytowanie dokumentów, dostosowanie ich do własnych potrzeb, wydruk.
|
|
|