Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GLEBY I UPRAWY W ASPEKCIE ANTROPOPRESJI ekologia

08-06-2015, 20:42
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 34.99 zł     
Użytkownik Ohadron
numer aukcji: 5404862518
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 2   
Koniec: 08-06-2015 20:12:12

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

 

Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny..................8,50 zł

     

     

  • List polecony priorytetowy..................11,00 zł

     

     

Od pewnego czasu coraz większą popularność zyskuje idea tzw. n zdrowej żywności11, otrzymywanej z nieskażonych szkodliwymi substancjami chemicznymi produktów naturalnych i przez to korzystnej dla zdrowia konsumentów. Przeciwstawia się jej produkty pochodzące z terenów intensywnie zurbanizowanych i uprzemysłowionych, takich jak np. krakowska aglomeracja miejsko-przemysłowa oraz uprawianych intensywnie przy stosowaniu dużych dawek nawozów sztucznych. Na obszarach tych zanieczyszczenia emitowane do powietrza atmosferycznego przez zakłady przemysłowe, silniki pojazdów oraz paleniska domowe przedostają się pod postacią suchego lub mokrego opadu do gleby. Również takie obiekty jak składowiska odpadów przemysłowych i komunalnych mogą być przyczyną chemicznego i mikrobiologicznego skażenia środowiska. Zanieczyszczona gleba jest jednym ze źródeł zatrucia organizmów- roślinnych oraz zwierzęcych i stanowi pośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Szkodliwe substancje pobierane przez rośliny zarówno z gleb, jak i bezpośrednio z powietrza włączają się w obieg materii w łańcuchu pokarmowym, na końcu którego znajduje się człowiek. Agresywne zanieczyszczenia powietrza, takie jak dwutlenek siarki czy fluor, mogą powodować uszkodzenia i choroby roślin, w rezultacie prowadząc do obniżenia plonowania.
Problem ten jest w chwili obecnej powszechnie znany opinii publicznej, a przemysł, urbanizacja i w ostatnich latach w coraz większym stopniu motoryzacja, uznawane są za główne przyczyny nie tylko skażenia roślin, ale także obniżania się wielkości plonów zbóż, warzyw i owoców oraz chorób zwierząt hodowlanych. Często jednak zdarza się, że rolnicy odpowiedzialnością za niepowodzenia w uprawie i hodowli obciążają jedynie przemysł, zapominając, że na wielkość plonowania wpływ mają również z jednej strony warunki naturalne, takie jak rodzaj gleb czy klimat, z drugiej zaś właściwie prowadzone zabiegi agrotechniczne (m.m. melioracje, nawożenie, racjonalne stosowanie pestycydów, itp.). Jakkolwiek w wielu przypadkach występuje niezaprzeczalny, negatywny wpływ obiektów przemysłowych i komunalnych na stan upraw, to jednak ze względu na złożony system powiązań przyczynowo-skutkowych w środowisku, konieczne jest przeanalizowanie wszystkich czynników mogących mieć wpływ na wegetację roślin, której przebieg decyduje o pionowaniu. Należy więc zaznaczyć, że odrębnym zagadnieniem jest wpływ stopnia zanieczyszczenia środowiska (powletrza i gleb) na skażenie roślin, odrębnym zaś całokształt czynników warunkujących wielkość plonowania.
Dla stałej kontroli stopnia skażenia gleb, roślin, wód i powietrza powstał system monito-ringu poziomu zanieczyszczeń w skali krajowej i regionalnej. Na terenach szczególnie narażonych na szkodliwy wpływ antropopresji zakładane są lokalne sieci momtoringowe, a uzyskane ta drogą informacje ułatwiają władzom podejmowanie decyzji pozwalających na wyeliminowanie lub ograniczenie zagrożeń.
W województwie krakowskim system monitoringu ekologicznego został założony w oparciu o uchwale Rady Narodowej Miasta Krakowa 1^X111/94/81 z dn. 02.12.1981 r. Do zadań jego należy kontrola stopnia skażenia powietrza, gleb i roślin, a podstawowym celem
5
 
            gleby uprawy antropopresji 00

gleby uprawy antropopresji 01

gleby uprawy antropopresji 02

gleby uprawy antropopresji 03

gleby uprawy antropopresji 04

gleby uprawy antropopresji 05

gleby uprawy antropopresji 06


upload an image

   
 
      Oprawa:  
miękka
     Format: 
17x24
                cm               
          Ilość stron: 
172
   str. 
    Nakład: 
500
egz.
 Stan: 

-bdb napis na okładce
             
             Tytuł - autor - wydawnictwo 

KCMTTET INŻYNIERII ŚRODCWISKA POISKIEJ AKADEMII NAUK
PROBLEMY SOZOLOGICZNE
AGLOMERACJI MIEJSKO-PRZEMYSłJCWYCH
I UPRAWY W ASEEFCIE
THE ECODOGIGMj OF THE CTSH
ie z okazji ji±nileuszu 45-lecia
na rzecz ochrany środowiska prof. dr hab. inż.  Zdzislas-ja
Praca zbiorowa pod kierunkiem Zdzisława WAŁECKIEGO
Opracowali: J.Eaber, K. Garścią, K. Kronka, M. Ieśniak,
G. Nar^aaka-MUjer, A.  Pociecha, M.  Tokarz, D. Beczek
 nr 2/1995


     Spis treści: 

SPIS TREŚCI                                                                    str.
Wstęp                                                                                  5
I. Ogólna charakterystyka problemu                                                       11
1  Geneza, systematyka i charakterystyka gleb w Polsce                       13
1.1. Procesy powstawania gleb                                                           13
1.2. Struktura występowania gleb w Polsce                                       16
1.3. Struktura występowania gleb w woj. krakowskim                      17
2. Rodzaje gleb użytkowanych rolniczo w Polsce                                 2.0
3. Skażenie gleb i roślin a uprzemysłowienie kraju                                23
3.1. Wpływ przemysłu na skażenie gleb                                             23
3.2. Pierwiastki śladowe w glebach                                                    31
3.2.1. Skale oceny skażenia gleb                                                 31
3.2.2. Skażenie gleb Polski metalami ciężkimi                            36
3.2.3. Wpływ wybranych własności gleby na pobór
metali ciężkich przez rośliny                                             38
3.3. Wpływ ekotoksyn na wegetacj ę roślin                                        3 9
4. Błędy agrotechniczne a. degradacja środowiska rolniczego               49
5. Wpływ warunków klimatycznych na wegetację roślin                      54
II. Wpływ czynników naturalnych i antropogenicznych na produkcję
rolną w woj. krakowskim                                                                      61
6. Warunki klimatyczne woj. krakowskiego                                          62
7. Naturalne warunki glebowe województwa krakowskiego                 65 8. Ocena stanu zasobów gleb użytków rolnych w woj.
krakowskim na tle kraju                                                                    66 9. Odczyn i zasobność gleb uprawnych woj. krakowskiego
na tle kram                                                                                        71 10. Stan produkcji roślinnej w woj. krakowskim na przestrzeni
ostatnich lat na tle danych krajowych                                                78 10.1. Plonowanie wybranych roślin uprawnych w woj. krakowskim na przestrzeni ostatnich lat na tle
danych krajowych                                                                     79 10.2. Uprawy warzyw i owoców w woj. krakowskim
na tle produkcji ogrodniczej Polsce w 1994 r.                          83 11 Zmiany wielkości emisji zanieczyszczczeń w woj.krakowskim
w okresie od 1988 do 1993 r.                                                             89 12. Strefy zagrożenia emisjami przemysłowymi w woj. krakowskim      93
III. Porównanie wyników badań stanu środowiska
w wytypowanych gminach woj. krakowskiego                              97
13. Monitonng ekologiczny woj. krakowskiego                                      98
13.1. Monitoring gleb woj. krakowskiego                                         98
13.2. Monitoring roślin z terenu woj. krakowskiego                          101
14 Badania gleb i roślin województwa krakowskiego prowadzone
poza systemem monitonngu ekologicznego                                       105
14.1. Badania własne gmin gleb i roślin
14.2. Badania IPIŚ PAN skażenia roślin z poletek doświadczalnych metalami ciężkimi
14.3. Zestawienie wyników badań gleb i roślin
pochodzących z różnych źródeł
15. Strefy zagrożenia produkcji rolniczej w woj. krakowskim 16. Zając jako bioindykator środowiska - Krzysztof Garścią
16.1. Analiza porównawcza wyników 17. Kierunki i cele badań środowiska rolniczego wg OSChR
w Krakowie - Maria Tokarz
105 123
130 [zasłonięte] 144 155
159
Podsumowanie
Literatura Spis fotografii Spis rysunków
162
170

               Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) : 

 

SPIS FOTOGRAFII
Fot. I. Uprawy polowe w rejonie HTS
Fot 2. Uprawy w pobliżu hałdy żużla przy HTS
Fot. 3. Rejon Skawiny. Upraw\ na zrekult\ wowanym wysypisku Elektrowni Skawina
Fot. 4 Pola uprawne w sąsiedztwie wysypiska EC Kraków SA w Lęgu Uprawa koniczyny na vv\svpisku
Fot. 5. Roślinność wokół Zakładów Chemicznych w Alwcni  Nowa i zrekultywowana stara hałda
Fot. 6. Uprawy polowe w strefie ochronnej H i S
Fot. 7. Uprawy polowe w strefie ochronnej HTS.
Fot. X. Uprawa kapustv w strefie HTS
Fot. V. Uprawy polowe - WawrzenczYce
Fot. 10. Panorama w okol zakładów w Skawinie
Fot. 11. Uprawy w ogródkach działkowych w Łęgu
Fot. 12. Mieczyki w ogródkach d7iaikow\ch w Skawinie,
Fot. 13. Jedno z poletek doswiadezahnch na terenie HTS
Fot. 14. Poletko doświadczalne na \vvs\pisku popiołu w ł.Ciju
Fot. 15. Poletko doświadczalne na terenie Elektrowni Skawina
Fot. 16. Plony z poletka z terenu Elektrowni.
Fot. 17. Poletko doświadczalne przy Zakładach Metalurgie jnch w Skawinie
Fot. 18. Poletko doświadczalne w Zakładach Materiałów Ogniotrwałych w Skawinie
Fot. 19. Poletko doświadczalne w Zakładach Chemicznych Alwernia.
Fot. 20, 21. Okazy roślin wyhodowanych na poletekach doświadczalnych.
0.1. Powierzchnie badawcze sieci Monitoringu Województwa Krakowskiego.
0.2. Rejon woj. krakowskiego objęty badaniami i obserwacjami stanu środowiska prowadzonymi przez IPIŚ PAN.
1.1. Struktura występowania gleb w woj. krakowskim.
3.1. Okręgi przemysłowe Polski i ich specjalizacja w kraju.
3.2. Rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń w atmosferze.
3.3. Klasyfikacja obszarów użytkowanych rolniczo w rejonach zanieczyszczonych.
3.4. Skażenie gleb Polski metalami ciężkimi w roku 1994.
3.5. Skażenie gleb Polski siarką w roku 1994.
3.6. Orientacyjny schemat kształtowania się odczynu gleb Polski.
3.7. Reakcja roślin o różnej tolerancji na wzrastające stężenie pierwiastków śladowych w środowisku
3.8. Obieg metali ciężkich w agrosystemie.
3.9. Schemat zależności pobierania pierwiastków śladowych przez rośliny od specyficznych właściwości pierwiastka.
3.10. Pobieranie cynku przez różne rośliny z gleb zanieczyszczonych tym pierwiastkiem.
3.11. Wpływ pH na przyswajalność składników pokarmowych oraz życie biologiczne gleby.
4.1. Czynniki powodujące zanikanie pestycydu po jego zastosowaniu.
5.1. Średnie wieloletnie sumy usłonecznienia rzeczywistego (w h) podczas półrocza let-
170
mego.
5.2. Średnie wieloletnie sumy przychodu energii w postaci promieniowania całkowitego (\v kWh nr2) podczas półrocza letniego.
5.3. Roczny przebieg średnich temperatur powietrza i oraz gleby na głębokości 5, 20 i 50 cm.
5.4. Wpływ temperatury powietrza na wegetację pomidorów.
6.1. Bonitacja agroklimatu woj. krakowskiego w skali 15. punktowej.
8.1. Bonitacja jakości i przydatności rolniczej gleb woj. krakowskiego.
9.1. Stan zakwaszenia gleb woj. krakowskiego (w Vo powierzchni użytków rolnych.
10.1. Plony zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi w latach 1984 - 94.
10.2. Plony ziemniaków w latach 1984 - 94.
10.3. Plony buraków cukrowych w latach 1984 - 94.
10.4. Plony rzepaku i rzepaku w latach 1984-94.
10.5. Zbiory warzyw gruntowych w 1994 r.
10.6. Produkcja warzyw spod osłon w 1994 r.
10.7. Zbiory owoców ogółem w 1994 r.
10.8. Zbiory owoców jagodowych w 1994 r.
12.1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza i czynników klimatycznych na stan zdrowotny
drzew.
12.2. Strefy stanu środowiska w woj. krakowskim.
14.1 a.b. Zawartość kadmu w glebach woj. krakowskiego w latach 1992-93 wg badań gmin.
14 2 a;b Zawartość ołowiu w glebach woj. krakowskiego w latach 1992-93 wg badań gmin.
14 3 a.b. Zawartość cynku w glebach woj. krakowskiego w latach 1992-93 wg badań gmin.
14 4 a.b Zawartość miedzi w glebach woj. krakowskiego w latach 1992-93 wg badań gmin
14.5 a,b. Zawartość chromu w glebach woj. ikrakowskiego w latach 1992-93 wg badań gmin.
14.6 a,b. Zawartość niklu w glebach woj. krakowskiego w latach 1992-93 wg badań gmin.
14.7 a,b. Zawartość żelaza w glebach woj. krakowskiego w latach 1992-93 wg badań gmin.
14.8. Rozmieszczenie poletek badawczych IPISPANi miejsc poboru roślin do badań. 14.9. Zawartość Cu w warzywach z powierzchni badawczych IPIŚ PAN w 1994 r. 14.10. Zawartość Zn w warzywach z powierzchni badawczych IPIŚ PAN w 1994 r. 14.11. Zawartość Cd w warzywach z powierzchni badawczych IPIŚ PAN w 1994 r. 14.12. Zawartość Cr w warzywach z powierzclini badawczych IPIŚ PAN w 1994 r. 14.13. Zawartość Ni w warzywach z powierzchni badawczych IPIŚ PAN w 1994 r. 14.14. Zawartość Pb w warzywach z powierzchni badawczych IPIŚ PAN w 1994 r. 14.15. Zawartość F w warzywach z powierzchni badawczych IPIŚ PAN w 1994 r.
15.1. Stan zanieczyszczenia gleb woj. krakowskiego wg sześciostopniowej skali fO - Vj opracowanej przez IUNG w Puławach.
16.1 a. Przestrzenny rozkład opadu Zn w woj. krakowskim w roku 1986. 16.1 b. Przestrzenny rozkład opadu Zn w woj. krakowskim w roku 1993. 16.1 c. Przestrzenny rozkład opadu Zn w woj. krakowskim w roku 1994. 16.2 a. Przestrzenny rozkład opadu Cd w woj. krakowskim w roku 1986. 16.2 b. Przestrzenny rozkład opadu Cd w woj. krakowskim w roku 1993. 16.2 c. Przestrzenny rozkład opadu Cd w woj. krakowskim w roku 1994. 16.3 a. Przestrzenny rozkład opadu Pb w woj. krakowskim w roku 1986. 16.3 b. Przestrzenny rozkład opadu Pb w woj. krakowskim w roku 1993. 16.3 c. Przestrzenny rozkład opadu Pb w woj. krakowskim w roku 1994.
16.4. Obszary objęte odstrzałem zajęcy przeznaczonych do badań.

 

 

KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


"Moja strona" w Allegro

Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.

 

vcncvniisndifnhkmsfj15o03o



 

[DANE_EU]5mBtnRT6cfyWsmz926REAFAmj92mH6cQmIQ4Y3kcm7qDxkgxf06sM/bMEs55ZGa5UIx5yeVoaFIRyUHZ0R5nA9KTgAnw+2aSNAiaHeYyuRdhT7ofp5QMK4nTCdJYxzDfdO6B+h9It1JnNLwa65FoJQ==[/DANE_EU]