Khaman Dhokla - tradycyjna przekąska z zachodnich Indii
opakowanie 180g
Khaman Dhokla to przekąska, którą przygotowuje się m.in. z maki z ciecierzycy. Znana jest przede wszystkim w stanach Maharashtra, Gujarat & Rajasthan.
Przygotuj w 3 prostych krokach (ok. 18 kawałków):
1) Wymieszaj 30 ml (2 łyżki oleju) i 235 ml wody. Stopniowo wlewaj do mieszanki Khaman Dhokla, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
2) Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia, nastaw duży ogień na ok. 15 minut.
3) Rozgrzej 30 ml ( 2 łyżki) oleju. Dodaj 1 łyżkę gorczycy. Kiedy zacznie "strzelać" dodaj szczyptę asafetydy (hing) i 1 łyżkę nasion sezamu, po czym wyłącz kuchenkę. Posyp ziarnami placek Khaman Dhokla. Możesz posypać również wiórkami kokosowymi lub świeżo posiekanymi liśćmi kolendry.
Składniki:
Mąka z ciecierzycy, semolina, cukier puder, sól, kwasek cytrynowy, soda oczyszczona, asafetyda, kurkuma, octan sodu.
Produkt bez konserwantów, 100% wegetariański, Bez sztucznych barwników, Bez wzmacniaczy smaku.
Zawiera gluten.