To dwie książki w jednej – odkrywają dwie strony kulinarnych rozkoszy.
Jak odnaleźć radość w swojej kuchni? Potrawa powinna być nie tylko smaczna, ale także podana tak, by cieszyć wszystkie zmysły. Przepisy Marty Gessler, które zaskakują swoją prostotą i pomysłowością, oraz fotografie skupione na szczególe, odsłaniają ukryte piękno codziennej kuchni.
Jak urozmaicić własną kuchnię? Może przyrządzić curry? Zrobić coś z soczewicy? Potrawy z całego świata – zarówno znane jak egzotyczne, uwzględniające dostępne jesienią wiktuały – zagoszczą w Państwa domach dzięki przepisom Agnieszki Kręglickiej. Z wielu podróży przywozimy piękne kulinarne wspomnienia – czas je przywołać.
Marta Gessler i Agnieszka Kręglicka są doświadczonymi restauratorkami i doskonale wiedzą, jak zasiadanie do stołu zmienić w prawdziwą przyjemność. Autorki co tydzień publikują swoje przepisy w "Wysokich obcasach” – część z nich zawiera nasza książka.
Świeże spojrzenie na kuchnię, wysmakowana szata graficzna – oraz zupełnie nowe przepisy znanych m.in. z „Wysokich Obcasów” restauratorek.
Marta Gessler przypomina czytelnikom, że w gotowaniu najważniejsze są radość i pomysł. Zachęca do wypróbowania bardziej skomplikowanych przepisów (polędwica Wellingtona!), ale dba też o proste rytuały – przygotowanie zielonej herbaty czy kawy.
Agnieszka Kręglicka przywozi z kulinarnych podróży przepisy i inspiracje: hiszpańskie gazpacho i paellę, legendarny smak greckiej fety, zioła prowansalskie. Jej opowieści o kuchni świata są nie mniej smakowite niż same potrawy.
|