Gesil P
OPIS
GESIL P to nowy preparat stabilizujący oparty na synergicznym współdziałaniu kilku składników.
GESIL P składa się ze zmikronizowanego PVPP, kazeinianu potasu o 95% zawartości białek, alfa-celulozy o ładunku dodatnim, alfa-celulozy o ładunku ujemnym, krzemionek koloidalnych mających działanie deproteinizujące, bentonitów o średnim i wysokim poziomie flokulacji, bentonitu oczyszczonego na drodze mikroflokulacji (100% montmorylonitu) oraz z alginianiu potasu.
ZASTOSOWANE W WINIARSTWIE
GESIL P zapewnia stabilizację wina przed zakończeniem procesu fermentacji, ponieważ:
- PVPP blokuje przejście niestabilnych polifenoli do ostatniej fazy fermentacji alkoholowej;
- kazeinian potasu dostarcza stopniowo uwalnianego azotu cząsteczkowego, który następnie ulega rozpadowi, wiążąc jednocześnie liczne związki nieorganiczne;
- alfa-celulozy o różnych ładunkach elektrostatycznych stabilizują białka, ulepszają działanie krzemionek koloidalnych oraz bentonitów, zapewniając fizyczne wsparcie dla drożdży poprzez adsorbcję ewentualnych kwasów tłuszczowych;
- różne odmiany bentonitu stabilizują niemal całkowitą ilość obecnych białek.
DOZOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
W celu określenie optymalnej dawki niezbędne jest przeprowadzenie wstępnych testów.
Zalecane dawki:
- 25-50 g/hl do moszczów z delikatnego wyciśnięcia;
- 35-70 g/hl do moszczów z tradycyjnego wyciśnięcia;
- 60-150 g/hl do moszczów silnie wyciśniętych.
Rozpuścić GESIL P w zimnej wodzie (stosunek 1:10/ 1:15), po odstawieniu na 15 minut dodać do fermentującej masy.
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE
Worki po 1 kg.
Przechowywać w suchym miejscu z dala od światła i zapachów. Po użyciu natychmiast hermetycznie zamknąć otwarte opakowania.