Informacje dodatkowe
Szybkowary GERMANIA to nowa generacja szybkowarów która została opracowana w oparciu o wieloletnie doświadczenie. Zarówno dawniej, jak i teraz szybkowary umożliwiają szybkie przyrządzenie potraw z zachowaniem witamin. Szybkowar GERMANIA wyznacza nowe standardy pod względem komfortu obsługi i designu.
SZYBKOWAR - SZYBKIE GOTOWANIE
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyzszających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie elikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witami, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku:własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
OPIS, CECHY ORAZ ZALETY SZYBKOWARU:
- OSZCZĘDNOŚĆ CZASU - DO 70 %
- OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII - DO 50 %
- ZDROWE GOTOWANIE - WITAMINA C POZOSTAJE W POTRAWIE W 34 % A PRZY GOTOWANIU W SZYBKOWARZE DO 65 %
- KOLORY, WITAMINY , SOLE MINERALNE POZOSTAJĄ W POTRAWIE
BEZPIECZEŃSTWO !
Szybkowar wyposażony jest w różne elementy które w sposób całkowicie automatyczny dbają o bezpieczeństwo szybkowaru.
SPOSOBY OTWIERANIA SZYBKOWARU:
- odczekać do chwili gdy opadnie ciśnienie
- postawić pod zlewem i otworzyć zimną wodę
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA:
- duszenie mięsa
- zupy i dania z "jednego garnka"
- warzywa i ziemniaki
- przyrzadzanie ryżu
- przyrzadzanie ryb
- smażenie
- przyrządzanie mrożonek
- wekowania
- przyrządzanie soku
- sterylizacja
KRÓTKI PRZEPIS NA DUSZENIE MIĘSA:
- rozgrzać szybkowar lub patelnie szybkowarową bez tłuszczu na średnim stopniu (2/3 mocy kuchenki)
- wlać do garnka kilka kropli zimnej wody. Właściwa temperatura do smażenia mięsa z tłuszczem lub bez tłuszczu zostaje osiągnięta w momencie, gdy kuleczki wody "tańczą" po dnie garnka. Przed dodaniem tłuszczu wzgl. włożeniem mięsa nalezy ostrożnie wytrzeć wodę z dna garnka np. ścierką.
- pieczeń mocno docisnąć. Po kliku minutach mięso samo odejdzie od dna, można je wówczas obrócić i dodać przyprawy wg uznania.
- dodawać wodę zgodnie z przepisem, jednak nie mniej niż 200 -300 ml
- garnek zamknąć
- wybrać tryb gotowania i podgotować
CZASY GOTOWANIA:
Wieprzowina |
|
Gulasz |
15-20 min |
Pieczeń wieprzowa |
25-30 min |
Golonka (pieczona) |
30-35 min |
Golonka (surowa) |
30-40 min |
Cielęcina i wołowina |
|
Cielęcina ( w kawałkach) |
5-6 min |
Pieczeń cielęca |
15-20 min |
Nóżka cielęca |
15-20 min |
Gulasz wołowy |
15-20 min |
Kawałki golonki (na zupę) |
20-25 min |
Rolada / pieczeń z polędwicy |
20-25 min |
Pieczeń wołowa |
30-40 min |
Drób |
|
Pierś / udko z kurczaka |
10-15 min |
Pierś / udko z indyka |
20-25 min |
Kura na rosół |
25-35 min |
Dziczyzna i jagnięcina |
|
Comber sarni |
ok 15 min |
Pieczeń z sarny |
ok 20 min |
Gulasz z jelenia |
15-20 min |
Pieczeń z jelenia |
ok 25 min |
Gulasz z dzika |
15-20 min |
Pieczeń zajęcza |
15-20 min |
Pieczeń jagnięca |
15-20 min |
Ryby |
|
Potrawka rybna |
3-4 min |
Łosoś |
5-6 min |
Halibut |
6-7 min |
Karmazyn |
7-8 min |
Zupy |
|
Zupa jarzynowa |
4-6 min |
Zupa ziemniaczana |
6-8 min |
Zupa gulaszowa |
10-15 min |
Rosół wołowy |
35-40 min |
Warzywa |
|
Karczoch (w całości) |
15-20 min |
Kalafior / brokuły (różyczki) |
2-3 min |
Kalafior w całości |
8-10 min |
Groszek zielony |
5-7 min |
Marchew |
4-6 min |
Kapusta czerwona / biała |
7-10 min |
Ziemniaki z wody (pokrojone w ćwiartki) |
8-10 min |
Ziemniaki w mundurkach (całe) |
12-15 min |
Zboża |
|
Owies |
8-9 min |
Pszenica |
8-9 min |
Jęczmień |
8-9 min |
Żyto |
8-9 min |
Orkisz |
8-9 min |