- Najedź myszą aby powiększyć lub kliknij
by otworzyć duże zdjęcie. |
Cechy produktu
| materiał |
wysokiej jakości stal nierdzewna oraz wytrzymałe tworzywo
|
| dno |
trójwarstwowe |
| uchwyty |
wytrzymałe tworzywo |
uszczelki zapasowe
|
tak, 1 kpl (3 szt do zaworu)
|
stopnie gotowania
|
- niskie ciśnienie (60 kPa)
- wysokie ciśnienie (100 kPa)
|
| kuchenki |
wszystkie rodzaje tj. indukcyjne, ceramiczne, halogenowe, gazowe oraz elektryczne
|
| zmywarka |
tak |
| opakowanie |
ozdobne pudełko |
| gwarancja |
24 miesiące
|
| producent |
GERLACH
|
Informacje dodatkowe
Wysokiej jakości szybkowar 6 L znanej i cenionej firmy GERLACH.
Produkt wyposażono w grube, trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem, które zapewnia bardzo dobre przewodnictwo cieplne a kierunek ujścia pary gwarantuje bezpieczne użytkowanie.
Zastosowanie materiałów najwyższej jakości gwarantuje długie i bezproblemowe użytkowanie produktu przez wiele lat.
Wewnętrzna miarka usprawnia proces gotowania.
Dlaczego szybkowar?
- Grube, trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem zapewnia bardzo dobre przewodnictwo ciepła
- Kierunek ujścia pary gwarantuje bezpieczne użytkowanie
- Praktyczne i solidne uchwyty umożliwiają bezpieczne przenoszenie szybkowaru
- Łatwe odczytywanie i kontrola wewnętrznego ciśnienia
- Dobór odpowiedniego ciśnienia do gotowanych potraw
- Wygodny system otwierania
- Szczelne zamknięcie
- Wewnętrzna miarka
OBROTOWY REGULATOR CIŚNIENIA W ZAWORZE CIŚNIENIOWYM
Służy do wyboru odpowiedniej wysokości ciśnienia gotowanych potraw
- Pozycja zwolnienia ciśnienia
- Niskie ciśnienie (60 kPa)
- Wysokie ciśnienie (100 kPa)
SZYBKOWAR - SZYBKIE GOTOWANIE
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyzszających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witamin, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
BEZPIECZEŃSTWO !
Szybkowar wyposażony jest w różne elementy które w sposób całkowicie automatyczny dbają o bezpieczeństwo szybkowaru.
SPOSOBY OTWIERANIA SZYBKOWARU:
- odczekać do chwili gdy opadnie ciśnienie
- postawić pod zlewem i otworzyć zimną wodę
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA:
- duszenie mięsa
- zupy i dania z "jednego garnka"
- warzywa i ziemniaki
- przyrządzanie ryżu
- przyrządzanie ryb
- smażenie
- przyrządzanie mrożonek
- wekowania
- przyrządzanie soku
- sterylizacja
KRÓTKI PRZEPIS NA DUSZENIE MIĘSA:
- rozgrzać szybkowar lub patelnie szybkowarową bez tłuszczu na średnim stopniu (2/3 mocy kuchenki)
- wlać do garnka kilka kropli zimnej wody. Właściwa temperatura do smażenia mięsa z tłuszczem lub bez tłuszczu zostaje osiągnięta w momencie, gdy kuleczki wody "tańczą" po dnie garnka. Przed dodaniem tłuszczu wzgl. włożeniem mięsa nalezy ostrożnie wytrzeć wodę z dna garnka np. ścierką.
- pieczeń mocno docisnąć. Po kliku minutach mięso samo odejdzie od dna, można je wówczas obrócić i dodać przyprawy wg uznania.
- dodawać wodę zgodnie z przepisem, jednak nie mniej niż 200 -300 ml
- garnek zamknąć
- wybrać tryb gotowania i podgotować
CZASY GOTOWANIA:
| Wieprzowina |
|
| Gulasz |
15-20 min |
| Pieczeń wieprzowa |
25-30 min |
| Golonka (pieczona) |
30-35 min |
| Golonka (surowa) |
30-40 min |
| Cielęcina i wołowina |
|
| Cielęcina ( w kawałkach) |
5-6 min |
| Pieczeń cielęca |
15-20 min |
| Nóżka cielęca |
15-20 min |
| Gulasz wołowy |
15-20 min |
| Kawałki golonki (na zupę) |
20-25 min |
| Rolada / pieczeń z polędwicy |
20-25 min |
| Pieczeń wołowa |
30-40 min |
| Drób |
|
| Pierś / udko z kurczaka |
10-15 min |
| Pierś / udko z indyka |
20-25 min |
| Kura na rosół |
25-35 min |
| Dziczyzna i jagnięcina |
|
| Comber sarni |
ok 15 min |
| Pieczeń z sarny |
ok 20 min |
| Gulasz z jelenia |
15-20 min |
| Pieczeń z jelenia |
ok 25 min |
| Gulasz z dzika |
15-20 min |
| Pieczeń zajęcza |
15-20 min |
| Pieczeń jagnięca |
15-20 min |
| Ryby |
|
| Potrawka rybna |
3-4 min |
| Łosoś |
5-6 min |
| Halibut |
6-7 min |
| Karmazyn |
7-8 min |
| Zupy |
|
| Zupa jarzynowa |
4-6 min |
| Zupa ziemniaczana |
6-8 min |
| Zupa gulaszowa |
10-15 min |
| Rosół wołowy |
35-40 min |
| Warzywa |
|
| Karczoch (w całości) |
15-20 min |
| Kalafior / brokuły (różyczki) |
2-3 min |
| Kalafior w całości |
8-10 min |
| Groszek zielony |
5-7 min |
| Marchew |
4-6 min |
| Kapusta czerwona / biała |
7-10 min |
| Ziemniaki z wody (pokrojone w ćwiartki) |
8-10 min |
| Ziemniaki w mundurkach (całe) |
12-15 min |
| Zboża |
|
| Owies |
8-9 min |
| Pszenica |
8-9 min |
| Jęczmień |
8-9 min |
| Żyto |
8-9 min |
| Orkisz |
8-9 min |
POLSKA INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA W KOMPLECIE !!
Życzymy wiele radości przy testowaniu różnorodnych możliwości szybkowaru oraz udanego gotowania !!
| kategoria |
Szybkowary (kliknij by zobaczyć więcej z tej kategorii) |