AMINO SHOCK to najbardziej zaawansowany kompleks aminokwasów istotnych dla wspomagania wysiłku fizycznego u sportowców. Zawiera specjalne połączenie instanizowanych BCAA , L-glutaminy, jabłczanu cytruliny, tauryny oraz aminokwasów SAA uzyskanych z jedwabnika.
Aminokwasy BCAA są zastosowane w skoncentrowanej kompozycji instanizowanych aminokwasów rozgałęzionych (leucyny, waliny i izoleucyny) w idealnym stosunku 2:1:1. Podobnie, jak witaminy, należą do substancji egzogennych, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem. BCAA to podstawowy składnik mięśni, stanowiący blisko 40% ich suchej masy i niezbędne anaboliczne cegły, które pozwolą zbudować twarde jak skała mięśnie. Wolne formy aminokwasów BCAA wchłaniają się od razu do krwioobiegu, ponieważ nie muszą podlegać procesom trawienia a dzięki temu zaraz po spożyciu mogą dotrzeć tam, gdzie są najbardziej potrzebne.
Glutamina to główny ,,magazyn i transporter” azotu w organizmie człowieka. Azot to bardzo charakterystyczny pierwiastek dla białka, który nie występuje w tłuszczach ani w węglowodanach. Ilość zgromadzonego białka w mięśniach mierzona jest ilością zatrzymanego w organizmie azotu a zjawisko to nazywa się bilansem azotowym . Im wyższy bilans azotowy - tym większe, silniejsze i bardziej wytrzymałe są mięśnie. Dostarczanie glutaminy z zewnątrz w formie dodatkowej suplementacji prowadzi do tworzenia wysokiej wartości bilansu azotowego, czyli stanu środowiska wewnętrznego organizmu człowieka, który sprzyja procesom anabolicznymi i jednocześnie skutecznemu hamowaniu procesów katabolicznych.
SAA (Silk Amino Acid) to aminokwasy pozyskane ze zhydrolizowanych glikoprotein ekstrahowanych z kokonu jedwabnika Bombyx mori. W zależności od stopnia hydrolizy z białek jedwabników otrzymuje się 18-19 aminokwasowe peptydy o charakterystycznej sekwencji, która w zależności od sposobu hydrolizy oraz rodzaju pozyskanych tym sposobem peptydów, może wpływać na ich zakres biologicznej aktywności. Białka jedwabiu dostarczają wszystkie naturalne aminokwasy również egzogenne a ich procentowy skład jest charakterystyczny i wagowo znaczący udział stanowią tylko alanina (41%), glicyna (38%), seryna (10%), walina (4%), treonina (2%). Pozostałe aminokwasy stanowią poniżej 2% wartości. Duży udział aminokwasów z grupą hydroksylową odpowiada za wiązanie wody i właściwości nawilżające bazujących na tych aminokwasach produktów. W badaniach przeprowadzonych na Chungbuk National University zaobserwowano wpływ suplementacji dużymi dawkami SAA na zwiększenie wytrzymałości oraz zwiększenie poziomu testosteronu we krwi co wpływa na zachowanie prawidłowych funkcji seksualnych oraz zwiększenie wytrzymałości u myszy [1]. [1] Shin S., Yeon S., Park D., Oh J., Kang H., Kim S., et al., Silk Amino Acids Improve Physical Stamina and Male Reproductive Function of Mice – Biol. Pharm. Bull. 33 (2): 273–278 (2010).
Jabłczan cytruliny to specyficzne połączenie aminokwasu cytruliny i kwasu jabłkowego w jedną molekułę, charakteryzujące się bardzo dobrą rozpuszczalnością w płynach i wysoką stabilnością chemiczną. W badaniach naukowych na sportowcach wykazano, że poprawia on zdolności wysiłkowe i zmniejsza uczucie zmęczenia u badanych, a także korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Rozważania teoretyczne oraz próby praktyczne wskazują, że suplementacja jabłczanem cytruliny może mieć szerokie zastosowania we wspomaganiu wysiłku fizycznego na każdym poziomie wytrenowania.
Tauryna jest aminokwasem warunkowo-niezbędnym, powstającym z metioniny i cysteiny, który występuje w organizmie człowieka jako wolny aminokwas lub składnik prostych peptydów. Aminokwas ten co prawda nie stanowi elementu budulcowego białek ustrojowych ,ale jest niezbędny w procesach ich przemiany. Podobnie jak glutamina magazynuje azot w organizmie. Inną istotną funkcją tauryny jest ograniczanie wytwarzania serotoniny. Mniejsza ilość wytworzonej serotoniny powoduje, że organizm nie odczuwa zmęczenia i może kontynuować wysiłek fizyczny znacznie dłużej.