Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Gazy jelitowe [nowa]

28-01-2012, 0:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15.70 zł     
Użytkownik TechBook
numer aukcji: 2019416459
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 11   
Koniec: 25-01-2012 13:33:09
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Gazy jelitowe

Wydawnictwo:pzwl
Wymiary: 144 x 204 mm
Ilość stron:116
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00377
seria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA
Wymiary: 144 x 204 mm
Rok wydania: 2008
Opis:

Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem.
Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego



Spis treści:

Od Autorów
Gazy jelitowe w przewodzie pokarmowym
Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym
Odbijanie
- Przyczyny fizjologiczne
- Przyczyny chorobowe
Wzdęcie brzucha
- Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach
- Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego
Nadmierne wydzielanie gazów
- Przyczyny fizjologiczne
- Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego
Powiększenie obwodu brzucha
Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego
Budowa i funkcja przewodu pokarmowego
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym
- Połykanie powietrza
- Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej
- Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelit
- Przykry zapach gazów
Zalecenia żywieniowe
Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków
Podstawowe zalecenia dietetyczne
Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać
Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane
Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszenie ilości włókien roślinnych w diecie
Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy
Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach
Włókna roślinne (błonnik)
Tłuszcze
Węglowodany
Białka
Cholesterol
Przykładowe jadłospisy
Leczenie farmakologiczne
Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego
Najczęściej stosowane leki
- Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych
- Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych
- Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie
Piśmiennictwo

Zobacz nasze pozostałe aukcje

Dodaj nas do ulubionych sprzedawców

Zapraszam serdecznie.