Opis produktu
Wydawnictwo: ALMAMER
ISBN: [zasłonięte]978-83197-69-1
Warszawa 2008, wyd. 1, format 170 x 240 mm, objętość 160 str., oprawa miękka
Gastronomia we współczesnym hotelu przeznaczo,na, jest dla osób, które nie miały styczności na wcześniejszych etapach edukacji z zagadnieniami bezpośrednio związanymi z gastronomią i gastronomią hotelową. Książka stanowi swoiste kompendium wiedzy, którą można znaleźć w postaci rozproszonej w wielu podręcznikach z branży gastronomicznej. W publikacji, będącej podręcznikiem akademickim, zebrano naj istotniejsze informacje i podstawy z zakresu omawianej tematyki. Niniejsze opracowanie jest pozycją skierowaną do osób, które stoją u progu cyklu edukacyjnego, mającego w swym programie zagadnienia związane z gastronomią, ze szczególnym uwzględnieniem jej przejawów w hotelarstwie. Podręcznik ma na celu zaprezentować podstawy funkcjonowania gastronomii hotelowej w świetle współczesnych tendencji. W dzisiejszych czasach usługi gastronomiczne są jednym z istotniejszych elementów funkcjonowania hotelu, a dzisiejszy hotel, zajazd, pensjonat czy inny ośrodek z bazą noclegową coraz częściej dąży do zaspokojenia różnorodnych oczekiwań gościa, a przede wszystkim potrzeb żywieniowych. Gastronomia hotelowa nie jest zamkniętym zakładem żywienia. Z jej usług mogą korzystać nie tylko mieszkańcy hotelu, ale także wszyscy potencjalni goście indywidualni i zbiorowi spoza hotelu. To jedna z wielu form gastronomii, ale ma swoją specyfikę, wyróżniającą ją w całej branży. Od jej zakresu i standardu świadczonych usług zależy często frekwencja gości w hotelu. Z tego powodu trzeba podkreślić, że gastronomia jest ważną, integralną częścią zamierzeń gospodarczych współczesnego hotelu. Przeciętny turysta korzysta z gastronomii nie tylko w celu zaspokojenia głodu, ale również dla przyjemności. Ważne jest więc, aby nie tylko sprostać potrzebom fizjologicznym gości, ale też dysponować atrakcyjną ofertą potraw oraz form ich serwowania. Gastronomia hotelowa może stanowić potencjalnie źródło zysku oraz być drogą do zwiększenia konkurencyjności. Jakość oferowanych usług powinna być jednak na bardzo wysokim poziomie. Dlatego zasadniczą rolę przypisuje się bezpieczeństwu żywności, szczególnie w masowej ofercie, czego przykładem może być działalność cateringowa. Autor wyraża nadzieję, że niniejsze opracowanie stanie się przydatnym kompendium wiedzy na prezentowany temat. Publikacja nie wyczerpuje zagadnieńz zakresu opracowania, natomiast stanowi pewien wstęp do dalszych poszukiwańoraz analizy szeroko rozumianej literatury przedmiotu. Piszący te słowa oczekuje również na opinie odbiorców prezentowanej publikacji, które mogą być cenne dla udoskonalenia następnych wydań opracowania.