Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

gastronomia mięso mleko TOWAROZNAWSTWO DLA TECHNIK

31-07-2012, 10:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.99 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2460591985
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 10   
Koniec: 11-07-2012 20:29:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny 5,10 zł

    • List polecony priorytetowy 6,20 zł




      OPIS - PEŁEN SPIS TREŚCI, ZDJĘCIA. WYSYŁKA ZA POMOCĄ PP.


      KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI



      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      W książce omówiono właściwości produktów spożywczych,, takich jak warzywa, owoce, zboża, mleko, mięso, tłuszcze. Podano praktyczną ocenę ich jakości oraz zasady prawidło­wego przechowywania. Scharakteryzowano również materiały pomocnicze (sprzęt, opakowania) mające zastosowanie w za­kładach gastronomicznych, tj. wyroby z drewna, metalu., szkła, tworzyw sztucznych.

      Oprawa: miękka

      Format: 14x20 cm

      Ilość stron: 291 str.

      Nakład: egz.

      Stan: db przytarcia i plamy z tylu okladki

      Tytuł - autor - wydawnictwo
      BOHDAN JACÓRZYŃSKI KRYSTYNA TARNOWSKA
      TOWAROZNAWSTWO DLA TECHNIKUM GASTRONOMICZNEGO
      WYDANIE CZWARTE
      WYDAWNICTWA SZKOLNE I PEDAGOGICZNE 1984


      Spis treści:
      SPIS TREŚCI
      I. Wiadomości wstępne 7
      II. Ogólne przepisy prawne z zakresu przemysłu spożywczego 10
      Ogólne zasady składowania produktów spożywczych . . 14
      Owoce, warzywa i ich przetwory 17

      Podział surowców ogrodniczych 17
      Podział owoców i ich charakterystyka użytkowa . . 17
      Podział i -charakterystyka ważniejszych warzyw . . 29
      Pakowanie owoców i warzyw ........ 40
      Przechowywanie owoców i warzyw 40
      Wartość odżywcza owoców i warzyw ...... 43
      Przetwory owocowe i warzywne 49
      V. Zboża i przetwory zbożowe 61
      Wiadomości ogólne o zbożach 61
      Budowa i skład chemiczny ziarna zbożowego ... 66
      Przetwory zbożone 89
      VI. Wyroby z mąki 76
      Makaron 78
      Pieczywo 78
      VII. Suche nasiona roślin strączkowych 87
      Fasola 88
      Groch . 89
      Inne rośliny strączkowe ......... 90
      VIII. Ziemniak .............. 92
      Budowa ziemniaka 92
      Skład chemiczny bulwy ziemniaka ....... 93

      Cechy jakościowe ziemniaka
      Przechowywanie i transport ziemniaków
      94 95
      Choroby i szkodniki występujące na bulwach ziemniaka 96
      Przetwory ziemniaczane . . . . . . -1- . - 97
      IX. Cukier, miód i inne środki słodzące 100
      Wiadomości ogólne 100
      Gatunki handlowe cukru . 100
      Pakowanie i przechowywanie cuikru . . . . . . 101
      Wyroby .cukiernicze . 101
      J 5. Miód naturalny ............ 102
      Miód sztuczny 105
      Sztuczne środki słodzące . 106
      X. Tłuszcze spożywcze 107
      Ogólne wiadomości o tłuszczach 107
      Otrzymywanie tłuszczów roślinnych i ich rafinacja . 110
      Tłuszpze zwierzęce . . -- - H?
      XI. Mleko i przetwory z mleka ... 111
      Skład chemiczny mleka
      Cechy fizyczne i organoleptyczne mleka 12G
      Mikroflora mleka 121
      Produkcja mleka spożywczego . 123
      Rodzaje mleka 123
      Przetwory mleczne . . , , . . 12&
      XII. Jaja . 140
      Budowa i skład chemiczny jaj . . . ... . . . 140
      Właściwości jaja 140
      Ocena jaj . . . 142
      Asortyment, znakowanie, opakowanie i transport jaj . 143
      Sposoby utrwalania jaj — przetwory ..... 144
      XIII. Mięso i przetwory mięsne 146
      Rasy i typy użytkowe zwierząt .146
      Klasyfikacja żywca rzeźnego 14&
      Ubój żywca rzeźnego 148
      Znakowanie mięsa 150
      Zmiany poubojowe zachodzące w mięsie 152
      Tkanki mięsa 153
      Wartość odżywcza mięsa 153
      Utrwalanie mięsa 154
      Podroby 156
      10. Przetwory mięsne 158
      XIV. Drób i dziczyzna 164
      Wiadomości ogólne o drobiu 164
      Ubój i obróbka wstępna drobiu ...... 164
      Ocena i klasyfikacja jakościowa ar-oiu .... 165
      Dziczyzna 187
      XV. Ryby i przetwory rybne .......... 171
      Budowa ryby ...,,,...-.... 171
      Skład chemiczny mięsa ryb i ich wartość odżywcza . 173
      Charakterystyka niektórych gatunków ryb .... 176
      Podział handlowy ryb i przetworów rybnych .... 178
      XVI. Koncentraty spożywcze . 184
      Rodzaje koncentratów 184
      Ocena jakości, opakowanie i przechowywanie . . ... 188
      XVII. Używki i przyprawy 191
      Używki 191
      Przyprawy 195
      XVIII. Napoje bezalkoholowe i alkoholowe . . . . . 2Q1
      Napoje bezalkoholowe 201
      Napoje alkoholowe 205
      XIX. Grzyby .214
      Budowa grzyba 214
      Podział grzybów
      Skład chemiczny i walory smakowe grzybów ....
      Wykorzystanie grzybów 216
      Grzyby trujące - 21^
      XX. Mrożone dania gotowe - ,219
      XXI. Materiały opałowe .
      1. Paliwa stale . . . . - - -
      2. Paliwa ciekłe
      Gazy opałowe
      Przechowywanie paliw płynnych i gazowych . - .
      i l
      XXII. Drewno i przedmioty z drewna . . . . . . .
      Budowa anatomiczna drzewa .......
      Właściwości drewna
      Przegląd ważniejszych gatunków drewna krajowego
      Zastosowanie drewna . .
      222 [zasłonięte] 224 224 225
      227 [zasłonięte] 228 231 232

      XXIII. Wyroby metalowe
      Podział i właściwości metali
      Sprzęt metalowy w zakładach gastronomicznych
      XXIV. Wyroby szklane
      Otrzymywanie masy szklanej i wyrobów ze szkła
      Właściwości i rodzaje szkła
      Częściej występujące wady przedmiotów szklanych
      Wyroby szklane używane w zakładach gastronomicznych
      Podział przedmiotów szklanych na klasy i gatunki
      XXV. Wyroby ceramiczne
      Wytwarzanie wyrobów ceramicznych . . . ,
      Podział wyrobów ceramicznych .
      Wady wyrobów ceramicznych . . . .
      Właściwości naczyń ceramicznych .......
      XXVI. Środki służące do utrzymania czystości ...
      Mydła
      Proszki
      Środki do czyszczenia metalu i szkła
      4.. Soda
      Pasty do podłogi
      Lakiery do podłogi
      Środki owadobójcze
      Środki dezynfekujące . . . ... . . .
      XXVII. Wyroby z tworzyw sztucznych
      Podział tworzyw sztucznych
      Charakterystyka ważniejszych tworzyw sztucznych sto­
      sowanych w zakładach gastronomicznych .....
      Zalety i wady tworzyw sztucznych
      Higieniczno-sanitarna ocena wyrobów z tworzyw
      sztucznych używanych w zakładach gastronomicznych
      XXVIII. Towary włókiennicze . . . . ...
      Włókna roślinne .
      Włókna zwierzęce . . . -
      Włókna sztuczne . . . . -
      Włókna syntetyczne . . . ...
      Przędza - -
      Tkaniny ....:...
      235
      235 236
      247 [zasłonięte] 248
      249 [zasłonięte] 250
      253
      253 2. o 5
      263
      263 [zasłonięte] 267
      270
      270
      271 276
      277
      280 [zasłonięte] 281 283 [zasłonięte] 235 286
      Wykaz literatury 291

      Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) :
      rys.

      KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


      "Moja strona" w Allegro

      Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.