gastronomia mięso mleko TOWAROZNAWSTWO DLA TECHNIK
![](https://s.archiwumalle.pl/1/2460591985.jpg)
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.99 zł
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2460591985
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 10
Koniec: 11-07-2012 20:29:20
OPIS - PEŁEN SPIS TREŚCI, ZDJĘCIA. WYSYŁKA ZA POMOCĄ PP.
KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img59.imageshack.us/img59/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img542.imageshack.us/img542/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img849.imageshack.us/img849/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img818.imageshack.us/img818/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img812.imageshack.us/img812/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img26.imageshack.us/img26/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img689.imageshack.us/img689/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img855.imageshack.us/img855/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
![Free Image Hosting at www.ImageShack.us](http://img651.imageshack.us/img651/5783/towaroznawstwotechnikum.jpg)
W książce omówiono właściwości produktów spożywczych,, takich jak warzywa, owoce, zboża, mleko, mięso, tłuszcze. Podano praktyczną ocenę ich jakości oraz zasady prawidłowego przechowywania. Scharakteryzowano również materiały pomocnicze (sprzęt, opakowania) mające zastosowanie w zakładach gastronomicznych, tj. wyroby z drewna, metalu., szkła, tworzyw sztucznych.
Oprawa: miękka
Format: 14x20 cm
Ilość stron: 291 str.
Nakład: egz.
Stan: db przytarcia i plamy z tylu okladki
Tytuł - autor - wydawnictwo
TOWAROZNAWSTWO DLA TECHNIKUM GASTRONOMICZNEGO
WYDANIE CZWARTE
WYDAWNICTWA SZKOLNE I PEDAGOGICZNE 1984
Spis treści:
SPIS TREŚCI
I. Wiadomości wstępne 7
II. Ogólne przepisy prawne z zakresu przemysłu spożywczego 10
Ogólne zasady składowania produktów spożywczych . . 14
Owoce, warzywa i ich przetwory 17
Podział surowców ogrodniczych 17
Podział owoców i ich charakterystyka użytkowa . . 17
Podział i -charakterystyka ważniejszych warzyw . . 29
Pakowanie owoców i warzyw ........ 40
Przechowywanie owoców i warzyw 40
Wartość odżywcza owoców i warzyw ...... 43
Przetwory owocowe i warzywne 49
V. Zboża i przetwory zbożowe 61
Wiadomości ogólne o zbożach 61
Budowa i skład chemiczny ziarna zbożowego ... 66
Przetwory zbożone 89
VI. Wyroby z mąki 76
Makaron 78
Pieczywo 78
VII. Suche nasiona roślin strączkowych 87
Fasola 88
Groch . 89
Inne rośliny strączkowe ......... 90
VIII. Ziemniak .............. 92
Budowa ziemniaka 92
Skład chemiczny bulwy ziemniaka ....... 93
Cechy jakościowe ziemniaka
Przechowywanie i transport ziemniaków
94 95
Choroby i szkodniki występujące na bulwach ziemniaka 96
Przetwory ziemniaczane . . . . . . -1- . - 97
IX. Cukier, miód i inne środki słodzące 100
Wiadomości ogólne 100
Gatunki handlowe cukru . 100
Pakowanie i przechowywanie cuikru . . . . . . 101
Wyroby .cukiernicze . 101
J 5. Miód naturalny ............ 102
Miód sztuczny 105
Sztuczne środki słodzące . 106
X. Tłuszcze spożywcze 107
Ogólne wiadomości o tłuszczach 107
Otrzymywanie tłuszczów roślinnych i ich rafinacja . 110
Tłuszpze zwierzęce . . -- - H?
XI. Mleko i przetwory z mleka ... 111
Skład chemiczny mleka
Cechy fizyczne i organoleptyczne mleka 12G
Mikroflora mleka 121
Produkcja mleka spożywczego . 123
Rodzaje mleka 123
Przetwory mleczne . . , , . . 12&
XII. Jaja . 140
Budowa i skład chemiczny jaj . . . ... . . . 140
Właściwości jaja 140
Ocena jaj . . . 142
Asortyment, znakowanie, opakowanie i transport jaj . 143
Sposoby utrwalania jaj — przetwory ..... 144
XIII. Mięso i przetwory mięsne 146
Rasy i typy użytkowe zwierząt .146
Klasyfikacja żywca rzeźnego 14&
Ubój żywca rzeźnego 148
Znakowanie mięsa 150
Zmiany poubojowe zachodzące w mięsie 152
Tkanki mięsa 153
Wartość odżywcza mięsa 153
Utrwalanie mięsa 154
Podroby 156
10. Przetwory mięsne 158
XIV. Drób i dziczyzna 164
Wiadomości ogólne o drobiu 164
Ubój i obróbka wstępna drobiu ...... 164
Ocena i klasyfikacja jakościowa ar-oiu .... 165
Dziczyzna 187
XV. Ryby i przetwory rybne .......... 171
Budowa ryby ...,,,...-.... 171
Skład chemiczny mięsa ryb i ich wartość odżywcza . 173
Charakterystyka niektórych gatunków ryb .... 176
Podział handlowy ryb i przetworów rybnych .... 178
XVI. Koncentraty spożywcze . 184
Rodzaje koncentratów 184
Ocena jakości, opakowanie i przechowywanie . . ... 188
XVII. Używki i przyprawy 191
Używki 191
Przyprawy 195
XVIII. Napoje bezalkoholowe i alkoholowe . . . . . 2Q1
Napoje bezalkoholowe 201
Napoje alkoholowe 205
XIX. Grzyby .214
Budowa grzyba 214
Podział grzybów
Skład chemiczny i walory smakowe grzybów ....
Wykorzystanie grzybów 216
Grzyby trujące - 21^
XX. Mrożone dania gotowe - ,219
XXI. Materiały opałowe .
1. Paliwa stale . . . . - - -
2. Paliwa ciekłe
Gazy opałowe
Przechowywanie paliw płynnych i gazowych . - .
i l
XXII. Drewno i przedmioty z drewna . . . . . . .
Budowa anatomiczna drzewa .......
Właściwości drewna
Przegląd ważniejszych gatunków drewna krajowego
Zastosowanie drewna . .
222 [zasłonięte] 224 224 225
227 [zasłonięte] 228 231 232
XXIII. Wyroby metalowe
Podział i właściwości metali
Sprzęt metalowy w zakładach gastronomicznych
XXIV. Wyroby szklane
Otrzymywanie masy szklanej i wyrobów ze szkła
Właściwości i rodzaje szkła
Częściej występujące wady przedmiotów szklanych
Wyroby szklane używane w zakładach gastronomicznych
Podział przedmiotów szklanych na klasy i gatunki
XXV. Wyroby ceramiczne
Wytwarzanie wyrobów ceramicznych . . . ,
Podział wyrobów ceramicznych .
Wady wyrobów ceramicznych . . . .
Właściwości naczyń ceramicznych .......
XXVI. Środki służące do utrzymania czystości ...
Mydła
Proszki
Środki do czyszczenia metalu i szkła
4.. Soda
Pasty do podłogi
Lakiery do podłogi
Środki owadobójcze
Środki dezynfekujące . . . ... . . .
XXVII. Wyroby z tworzyw sztucznych
Podział tworzyw sztucznych
Charakterystyka ważniejszych tworzyw sztucznych sto
sowanych w zakładach gastronomicznych .....
Zalety i wady tworzyw sztucznych
Higieniczno-sanitarna ocena wyrobów z tworzyw
sztucznych używanych w zakładach gastronomicznych
XXVIII. Towary włókiennicze . . . . ...
Włókna roślinne .
Włókna zwierzęce . . . -
Włókna sztuczne . . . . -
Włókna syntetyczne . . . ...
Przędza - -
Tkaniny ....:...
235
235 236
247 [zasłonięte] 248
249 [zasłonięte] 250
253
253 2. o 5
263
263 [zasłonięte] 267
270
270
271 276
277
280 [zasłonięte] 281 283 [zasłonięte] 235 286
Wykaz literatury 291
Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) :
rys.
KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY
Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów
![](http://static.allegrostatic.pl/site_images/1/0/add_me.gif)
Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.