gastronomia KELNER technologia zasady żywienia itp
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 24.99 zł
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2334432086
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 12
Koniec: 21-05-2012 19:30:00
Tytuł:
KELNER
Towaroznawstwo zasady żywienia, technologia gastronomiczna
Autor:
IRENA GŁOWACKA
Wydawnictwo i rok wydania:
-24
WYDAWNICTWA AKCYDENSOWE
1979
Stan: -bdb
Oprawa: miekka
Ilość stron i format: 318str.
14,5x20,5cm
Ilustracje: ----
Spis treści:
I. Towaroznawstwo
Str. 5
Formy i metody badania towarów 7
Składniki chemiczne produktów spożywczych . . . . . . 8
Ogólne wiadomości o opakowaniu, transporcie i przechowywaniu 9
Warzywa .12
Owoce . 25
Grzyby 38
Zboża i produkty zbożowe 41
Cukier, miód i inne środki słodzące 57
Przetwory owocowe i warzywne 61
Mleko i przetwory z mleka . . . . . . ,v . . . . 64
Jaja 74
Mięso i przetwory mięsne 77
Tłuszcze , 88
Drób . 93
Dziczyzna 94
Ryby i przetwory rybne . 95
Skorupiaki i mięczaki 100
Używki i przyprawy , 101
Koncentraty spożywcze 107
Napoje alkoholowe 108
Napoje bezalkoholowe 123
Wyroby przemysłowe stosowane w gatronomii 125
II. Zasady żywienia i dietetyka .
139
Ogólne wiadomości o przemianie materii w organizmie człowieka
Trawienie i przyswajanie pokarmów . .
Podział produktów na grupy
Zamienność produktów
142 146
181
3
Str.
Normy żywienia i racje pokarmowe 184
Ogólne wytyczne żywienia poszczególnych grup ludności . . . 187
Planowanie posiłków i układanie jadłospisów . 192
Karta dań 197
Sporządzanie i przechowywanie potraw 199
Charakterytyka żywienia zbiorowego w zakładach zamkniętych
i otwartych 203
Zwyczaje, tradycje i nawyki w odżywianiu 205
Podstawy żywienia ludzi chorych . . 206
III. Procesy technologiczne, ich przebieg i wpływ na wartość od
żywczą potraw 216
Zupy 218
Mięsa 224
Podroby 233
Dziczyzna 234
Drób 236
Potrawy pólmięsne 238
Ryby . 239
Jaja i potrawy z jaj 243
Mleko i potrawy mleczne . . . . 246
Potrawy z warzyw i owoców 247
Potrawy mączne i z kasz 252
Sosy 254
Zakąski , 256
Ciasta - 257
Napoje gorące i zimne
Desery zimne, gorące i mrożone . 295
Kuchnie różnych narodów 307
Literatura . . . . . . . . . . . . . . . . . 320
Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów
Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.