SZYNKOWAR DO WYROBU SZYNEK GOLONEK I MIELONEK + gratis saletra potasowa i termometr
SZYNKOWAR –specjalne naczynie do przygotowywania soczystych mięs obiadowych oraz różnego typu zdrowych (pozbawionych dodatków chemicznych) wędlin.
Jednorazowo można w nim przygotować do 1,5 kg mięsnego przysmaku. Mogą to być klasyczne szynki (peklowane i niepeklowane), rolady, mielonki, wyroby mięsne z warzywami, suszonymi owocami, grzybami itp.
Umyte, oddzielone od kości mięso, przyprawione ziołami i wybranymi dodatkami smakowymi umieszcza się w SZYNKOWARZE, naczynie zamyka i umieszcza się w drugim garnku z wodą. Całość ogrzewa się w delikatnie wrzącej łaźni wodnej w ciągu 1-2,5 godz.. Tak ogrzewane mięso nie ma kontaktu z wodą, zachowuje wszelkie walory smakowe i odżywcze, jest kruche i soczyste. Nawet wołowina przygotowana w szybkowarze staje się krucha i bardziej delikatna.
Główne walory szynkowara to:
- prosta obsługa, łatwość przygotowania potrawy,
- zachowanie wartości odżywczych i smakowych mięsa, traconych podczas tradycyjnego gotowania i smażenia,
- temperatura ogrzewanego mięsa może być na bieżąco kontrolowana na zamontowanym termometrze,
- szynkowar wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a wymiary urządzenia pozwalają przygotować danie mięsne czy wędlinę w ilości wystarczającej dla 4-5 osób na 1-2 dni.
Stosując SZYNKOWAR możemy mieć satysfakcję nie tylko przygotowania smacznego wyrobu, ale również możemy być pewni, że to co jemy jest zdrowe, pozbawione dodatków chemicznych, obecnych w większości mięsnych produktów handlowych.
SPECYFIKACJA SZYNKOWARU:
- Do wyrobu parzonych wędlin, szynek, golonek, boczków, mielonek oraz rolad
- Do użytku w domu, restauracji lub małej masarni
- Około 1,5 kg wyrobu jednorazowo
- Średnica: 12 cm, wysokość: 19 cm
- Pośrodku wieczka znajduje się gniazdo na termometr z sondą
- Termometr 100400 dołączony do zestawu
- Szynkowar wykonany w całości wysokogatunkowej stali nierdzewnej
- Przeznaczony do kontaktu z żywnością
- Mycie ręczne ciepłą wodą z płynem lub w zmywarce
- Waga szynkowaru netto: 0,4 kg
- Wymiary szynkowaru to:
Wysokość całkowita - około 19 cm
wysokość korpusu bez pokrywy - około 16,5 cm
Średnica zewnętrzna 11,5 cm i wewnętrzna - około 10 cm
Wysokość wkładu – do około 15 cm - co pozwala na wykonanie wędliny do 1,5 kg
- Inny sprzęt potrzebny do produkcji wędlin na innych naszych aukcjach
SPECYFIKACJA TERMOMETRU:
- Solidnie wykonany termometr ze stali nierdzewnej do kontroli temperatury pieczenia różnego rodzaju potraw
- Czujka termiczna znajduje się w obszarze między 1.3 cm a 5 cm od początku szpikulca
- W celu uniknięcia zabrudzeń lub uszkodzenia szpikulec termometru należy przechowywać w plastikowej osłonce, która znajduje się w komplecie
- Dane techniczne:
- zakres temperatur: od 0°C do 100°C
- dokładność pomiaru: +/-2°C
SPECYFIKACJA SALETRA:
- Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje")
- Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.
Wyposażenie:
- Szynkowar + termometr 100200 + saletra
- Faktura VAT lub paragon