.: Receptury firmowe :.
|
1.CHLEB przy tradycyjnym pieczeniuchleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. Ganek Rzymski to świetny patent jeśli chodzi o pieczenie chleba.
Chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika
Składniki (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) : - 1kg mąki pszennej, - 10 dkg drożdży świeżych, - 1 łyżka cukru, - 2 szkl. wody, - ok 1- 2 łyżeczek soli. dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika.
Należy sporządzić zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto aż do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek ziarenka słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdydodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy w wodzie. Do naczynia wkładamy ciasto chlebowe, na wierzchu można natrzeć sera żółtego, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250°C. Tradycyjne pieczenie zajmuje ok. 1 godz, natomiast w Garnku Rzymskim czas wydłuża się do ok. 1,5 godz (trzeba to przetestować, ponieważ każdy piekarnik ma inna temperaturę grzania).
|
|
2.ZAPIEKANKA MIĘSNA do złudzenia przypomina Grecką musakę. Jak większość bardzo popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie,Paryżu i Londynie.
Składniki: - 3 średnie bakłażany, - 4 średnie ziemniaki, - 3 duże cebule, - 3 średnie kabaczki, - 600g mięsa mielonego (wołowina i indyk), - 250g sera żółtego tartego,przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie przez 15 minut, po czym wyjmujemy i zaczynamy procedurę układania warstw: 1. ułożyć bakłażany pokrojone w 1cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym, 2. ułożyć ziemniaki pokrojone w 0,5cm plastry, 3. podsmażyć mięso mielone z przyprawami również na oliwie z oliwek i wyłożyć na warstwę ziemniaków, po czym posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym, 4. ułożyćkabaczki pokrojone w 0,5cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym, 5. ułożyć świeże (sparzone i obrane ze skóry) pomidory pokrojone w 0,5cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym. Przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250-300°C. Czas pieczenia, to ok. 1,5 godz do 2,5 godz, wszystko zależy od odmiany ziemniaków. W czasie pieczenia nie mieszamy zawartości.
|
|
3.PSTRĄG ZAPIEKANY w warzywach Ryba o delikatnym smaku, którą można przygotować na kilkanaście sposobów.
Składniki: - 2 świeże pstrągi, - 1 duża cebula, - 2 średnie marchewki, - 1 duży por, - 3 ząbki czosnku, - przyprawy (sól, pieprz, papryka).
Sposób przygotowania: pstrągi należy dokładnie umyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć na ręczniku papierowym, skropić cytryną i odstawić do lodówki na 5 minut. Pokroićwarzywa na 0,5cm paski i podsmażyć całość na oliwie z oliwek - dodając przyprawy. Następnie wyłożyć małą część warzyw na dno garnka, położyć pstrągi i ponownie zasypać warzywami. Przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 180-200°C. Czas pieczenia ok 25 minut (w zależności od mocy piekarnika).
|
|
4. KURCZAK PIECZONY Z JABŁKAMI
Składniki: - 1 duży kurczak, - 3 średnie jabłka (kwaśne), - przyprawy (sól, pieprz, papryka, cynamon -opcjonalnie).
Sposób przygotowania: należy starannie oczyścić i umyć kurczaka, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Dokładnie wetrzeć wszystkie przyprawy (wewnątrz również) i włożyć kawałki obranego jabłka [posypanego cynamonem - opcjonalnie] do środka kurczaka. Przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 200-230°C. Czas pieczenia ok 65-70 minut (w zależności od mocy piekarnika). |