Garnek Rzymski - Do wypieku chleba 6.7 litrów powlekany
Niniejszy Garnek Rzymski dedykowany jest do wypieku domowego chleba. Jego kształt nadaje pieczywu bardzo ładny i smakowity wygląd. Dzięki właściwościom naczynia, chleb bardzo dobrze się wypieka, a zarazem zachowuje puszystość i aromat chleba wypiekanego w wiejskich piecach piekarskich.
Oprócz pieczywa, można również piec ciasta, jak i przygotowywać dania obiadowe.
Wnętrze garnka: zarówno dolna część jak i pokrywa, wewnątrz, pokryte są glazurą.
Wymiary: 41.5 X 25.5 X 15 cm.
Pojemność: 6.7 litrów.
Wyprodukowano na Węgrzech!
Instrukcja użytkowania garnka glinianego w środku opakowania.
Do każdego zamówionego garnka dostajesz w prezencie zestaw przypraw nadających potrawom prawdziwy węgierski smak. Przyprawy UNIVER w tubkach.
Historia garnków rzymskich
Na terenach dzisiejszej Polski, pierwsze naczynia gliniane znane już były 5400 lat p.n.e.. W tamtym czasie na te tereny przywędrowały ludy rolnicze, potrafiące wytwarzać naczynia o cienkich ściankach, przyozdobionych ornamentami i rysunkami, a także naczynia znacznie trwalsze o grubych ściankach, które nadawały się do gotowania strawy. Podstawowym surowcem była glina, do której niekiedy dodawano wzmacniające domieszki mineralne, takie jak piasek lub tłuczeń. Naczynia lepiono ręcznie z taśm i wałków glinianych. Po wysuszeniu wypalano je w ognisku.
Technologia garncarska nie zmieniała się od tamtych czasów, lecz może bezpieczniej byłoby powiedzieć, że nieznacznie się tylko zmieniła. We współczesnym świecie tradycyjne naczynia wyparte zostały przez metalowe garnki lub przez naczynia szklane i żaroodporne. Nasuwa się jednak pytanie: Co z jakością przygotowywanych w nich potraw? Czy nowoczesne naczynia rzeczywiście umożliwiają gotować zdrowo? Otóż, zdania na ten temat są podzielone. Ile głów, tyle rozumów. Do dnia dzisiejszego, zgodnie z moją wiedzą, żaden z naukowców nie postawił tezy, że dawne sposoby gotowania i konserwowania pożywienia były niezdrowe, a co więcej wiele z nich do dziś wykorzystujemy. Może warto byłoby kontynuować odwieczne, już sprawdzone metody?
Zobaczmy jak działa gliniane naczynie służące do gotowania. Wypalona glina ma, sądzę, że znaną dla wszystkich właściwość, otóż chłonie wodę. W garnku glinianym wykorzystujemy tę cechę. Ale dlaczego? Garnek Rzymski przed gotowaniem, cały moczy się w zimnej wodzie. Moczenie powinno trwać około 15 minut. Przez ten czas zostanie wchłonięta taka ilość wody, która wystarczy na gotowanie potrawy w piekarniku, przez następne 1-4 godziny. Nie przez przypadek użyłem sformułowania „gotowanie w piekarniku”. Garnek ten pomimo, że umieszcza się go w piekarniku, to potrawa umieszczona w garnku jest parowana-gotowana. Woda ze ścianek naczynia pod wpływem temperatury zaczyna parować i cyrkulować wewnątrz garnka. Para wodna nie wysusza, nie powoduje mieszania się smaków między składnikami. Każdy element potrawy pozostanie naturalny, smaczny, pełnowartościowy w substancje odżywcze i witaminy, nieprzypalony, a ugotowany. W jaki sposób funkcjonuje nasz garnek, już wiemy, ale jak zacząć gotowanie?
Gotowanie w glinianym garnku jest bardzo proste. W naczyniu tym naraz można gotować wszystkie elementy obiadu. Na przykład, mięso-marchewkę-ziemniaki, albo rybę-warzywa-ryż, także ciasta, chleb i owoce. Do namoczonego Garnka Rzymskiego wkładamy wszystkie składniki, układamy je w elegancki sposób, tak, aby ładnie wyglądały podczas podawania do stołu. Nie lejemy wody, nie dokładamy smalcu, oleju. Nie jest również konieczne specjalne doprawianie, ewentualnie trochę soli wedle uznania. Nakładamy pokrywę i całość wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewa się do temperatury od 150°C - 180°C, w zależności od potrawy i pieczemy od godziny, aż niekiedy do 4 godzin. Można również zapiec potrawę poprzez odkrycie pokrywy. Danie jest zawsze dobrze ugotowane-upieczone, lecz też zawsze soczyste i niewysuszone. Ponadto warto zauważyć, że pomimo nie dodawania oliwy i wody, na dnie wytwarza się bardzo smaczny sos.
Co gotować? Jednym słowem: wszystko! Polski bigos, rybę w każdym wydaniu, dania wegetariańskie, dania mięsne, golonkę, schab świąteczny, szynkę, pieczone jabłka, śliwki, chleb wiejski, ciasto drożdżowe i wiele wiele wiele innych pysznych rzeczy. Osoby jeszcze w kuchni niedoświadczone, wszystko mogą gotować bezpiecznie, bowiem w garnku tym nic się nie przypala :)
A nie można nie powiedzieć o efekcie jaki się uzyskuje podając obiad w inny sposób niż dotychczas. Goście na pewno będą zaskoczeni zapachem, smakiem, no i również kolorystyką garnka jak i całości potrawy.
Zapraszamy!
Warunki transportu:
Transport realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A. oraz firm kurierskich DPD i UPS. Możliwa jest także wysyłka poza granice kraju, po uprzednim ustaleniu warunków wysyłki. Zapraszamy również do odbioru osobistego w naszym punkcie sprzedaży na terenie Warszawy.
Uwagi: W naszych sklepach honorujemy płatności kartami płatniczymi!
Historia firmy:
Firma Hungarpol Sp. z o.o. istnieje na rynku od 1989 roku. Jesteśmy firmą handlową, działającą w kierunkach Polska - Węgry. Na terenie Polski jesteśmy importerem i dystrybutorem detalicznym oraz hurtowym produktów węgierskich. Zaopatrujemy sklepy i restauracje na terenie całego kraju.
Hungarpol Sp. z o.o.
01-100 Warszawa
ul. Stroma 20
NIP: 527[zasłonięte]020-66
Numer konta:
BZWBK 02 1090 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0140001 [zasłonięte] 147041
Kontakt:
tel/faks: +48 22 [zasłonięte] 18
kom: +48 [zasłonięte] 12 81
e-mail: [zasłonięte]@hungaricum.pl
Sklep stacjonarny:
Hungaricum
ul. Połczyńska 121/125
01-377 Warszawa