UWAGAJESTEŚMY SPRAWDZONYM SPRZEDAWCĄ-KONTO, NA KTÓRYM SPRZEDAWALIŚMY GARNKI RZYMSKI TO 'SWIATBAGAZNIKOW'http://alle/show_user.php?uid=12[zasłonięte]795
Gliniany garnek a zwykła brytfanna… Niebo a ziemia. Główna różnica polega na smaku pieczonej potrawy. Garnek rzymski sprawia, że jedzenie jest niesamowicie soczyste i aromatyczne. Przed użyciem należy taki garnek namoczyć, podczas pieczenia para uwalnia się i nawilża zawartość garnka. Poza tym, glina absorbuje smaki i przyprawy po czym uwalnia je w postaci pary powstającej pod wpływem ciepła.
Kolejną zaletą glinianki do pieczenia jest to, że można w niej piec bez tłuszczu, potrawa nam nie przypala się! A jakby tego było mało, przepiękne kształty, które są uzyskane dzięki plastyczności gliny, zachwycają swym wyglądem gości i domowników ozdabiając stół.
Nie poczujecie tego piekąc w zwykłych naczyniach.
W garnkach rzymskich można piec dosłownie wszystko, także chleby czy warzywa.
Garnki rzymskie można mieć w wielu rozmiarach i kształtach, w zależności od potrzeb.
WYMIARY OD WEWNĄTRZ: 11 cm / 22 cmWYMIARY NA ZEWNĄTRZ: 15 cm / 27 cm
Dlaczego garnek rzymski? Bo można w nim piec bez tłuszczu, a więc potrawy są znacznie zdrowsze i niskokaloryczne. Ważne, aby przed każdym pieczeniem namoczyć pusty garnek w chłodnej wodzie przez 20 minut, dzięki czemu pochłonie wodę, którą następnie odparuje podczas pieczenia. Nie należy wstawiać nie namoczonego garnka do piekarnika, gdyż może pęknąć, podobnie jest z gwałtownymi zmianami temperatur - nie należy wstawiać zimnego garnka do mocno rozgrzanego piekarnika.