Gliniana Forma do Mini Zapiekanek Vitos (T7)
Wnętrze garnka: Forma nie jest powlekana.
Wymiary: ⌀ 35 cm X 4 cm.
Pojemność: brak.
Instrukcja użytkowania garnka glinianego w środku opakowania.
Do każdego zamówionego garnka dostajesz w prezencie jedną z przypraw nadających potrawom prawdziwy węgierski smak. Przyprawa UNIVER w tubce.
Jak używać?
|
|
|
Smarujemy masłem lub margaryną |
Wbijamy jajka |
Nakłuwamy |
|
|
|
Możemy włożyć do mikrofalówki |
Myjemy szorstka gąbką |
Przechowujemy w przewiewnym miejscu |
Sprawdzone przepisy
|
|
Pieczone jajko ze słoniną
Sposób przygotowania:
Na wbite do naczynia jajka, kładziemy pokrojoną wędzoną słoninę lub skwarki. Pieczemy w piekarniku.
|
Tarte ziemniaki z jajkiem
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki trzemy na tarce i wkładamy do naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka.
|
|
|
Serowa mini Polenta
Sposób przygotowania:
Gotujemy Polentę i wkładamy do naczynia. Posypujemy białym serem i wkładamy do piekarnika.
Przygotowanie Polenty:
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować polentę ok. 40 min, cały czas mieszając.
|
Mini pizza z szynką
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto do pizzy i wkładamy je do naczynia. 10 minut pieczemy. Posypujemy serem, szynką, papryką i polewamy odrobinę ketchupu lub pasty paprykowej. Zapiekamy przez 5 minut.
|
Terra Sigillata
Garnki Rzymskie, czyli Terra Sigillata [tłum.: glina stemplowana]
Określenie to w starożytności miało kilka znaczeń, a najdawniej używano je na wyspie Lemnos. Nazywano tak ziemię, którą wykorzystywana była w celach leczniczych. Znaczono ją stemplami z podobizną Artemidy, mitologiczną boginią płodności. W obrębie Cesarstwa Rzymskiego przez Terra Sigillata rozumiano wszelkie ceramiczne naczynia użytkowe, które zostały wykonane z czerwonej gliny o połyskliwej powierzchni. Występowały odmiany naczyń z wypukłymi, „nastemplowywanymi” ornamentami przedstawiającymi motywy mitologiczne, roślinności i zwierząt. Wykonywano również naczynia, które nie posiadały ornamentacji, lecz w podobny sposób jak te zdobione, były określane mianem Gliny Stemplowanej.
Artystyczne i użytkowe wyroby Vitos Keramia z Csíkszereda z Siedmiogrodu, wykonywane są tradycyjną technologią, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i rozpowszechniała się na terenach Europy przez wieki, wraz z ruchami ludów. Jak dowodzą wykopaliska archeologiczne, to właśnie garncarze rzymscy udoskonalali technologie przetwórstwa gliny. Ich warsztaty w bardzo szybkim tempie rozrastały się, do takich wielkości, że można by je nazywać manufakturami, bądź nawet fabrykami. Rzymianie produkowali Terra Sigillata nie tylko na własne potrzeby, ale również rozbudowali eksport produktów, które licznie docierały na tereny zamieszkałe przez ludy barbarzyńskie. Na ziemie dzisiejszej Polski napływała ceramika produkowana głównie w ośrodkach zachodnich, zlokalizowanych na terenie obecnej Francji i Niemiec. Świadczą o tym zachowane stemple imienne garncarzy i dekoracja naczyń, której analiza umożliwia ustalenie kręgu. Z ośrodka w Lezoux pochodzi misa, niemal w całości zrekonstruowana z ułamków odkrytych w jednym z grobów na cmentarzysku kultury przeworskiej w Wymysłowie koło Gostynia.
W rzymskich prowincjach Pannonii i Dacii, czyli dzisiejszych Węgier i Siedmiogrodu, znaleziono naczynia z II w. pne., lecz najbardziej znane i najlepiej zachowane dzieła garncarza Pacatus’a z II w. ne.., znajdują się w Aquincum (w Budapeszcie). Wszystkie gliniane naczynia wykonane były z jednego rodzaju gliny. Charakteryzowała się ona czerwonym kolorem i naturalnym połyskiem, ponadto z powodzeniem nadawała się do wielokrotnego gotowania oraz przechowywania cieczy i pokarmów. Glina stanowiła także izolację termiczną. Wewnątrz naczyń występowała niższa temperatura, aniżeli otoczenia. Ze względu na skład gliny, naczynia nie przepuszczały wody, czy wina. Napełnione w gliniany dzban wino, utrzymywało niską temperaturę przez kilka godzin, od chwili nalania go wewnątrz piwnicy winnej i wyniesienia go na skwar palącego słońca.
Historia garnków rzymskich
Na terenach dzisiejszej Polski, pierwsze naczynia gliniane znane już były 5400 lat p.n.e.. W tamtym czasie na te tereny przywędrowały ludy rolnicze, potrafiące wytwarzać naczynia o cienkich ściankach, przyozdobionych ornamentami i rysunkami, a także naczynia znacznie trwalsze o grubych ściankach, które nadawały się do gotowania strawy. Podstawowym surowcem była glina, do której niekiedy dodawano wzmacniające domieszki mineralne, takie jak piasek lub tłuczeń. Naczynia lepiono ręcznie z taśm i wałków glinianych. Po wysuszeniu wypalano je w ognisku.
Technologia garncarska nie zmieniała się od tamtych czasów, lecz może bezpieczniej byłoby powiedzieć, że nieznacznie się tylko zmieniła. We współczesnym świecie tradycyjne naczynia wyparte zostały przez metalowe garnki lub przez naczynia szklane i żaroodporne. Nasuwa się jednak pytanie: Co z jakością przygotowywanych w nich potraw? Czy nowoczesne naczynia rzeczywiście umożliwiają gotować zdrowo? Otóż, zdania na ten temat są podzielone. Ile głów, tyle rozumów. Do dnia dzisiejszego, zgodnie z moją wiedzą, żaden z naukowców nie postawił tezy, że dawne sposoby gotowania i konserwowania pożywienia były niezdrowe, a co więcej wiele z nich do dziś wykorzystujemy. Może warto byłoby kontynuować odwieczne, już sprawdzone metody?
Zobaczmy jak działa gliniane naczynie służące do gotowania. Wypalona glina ma, sądzę, że znaną dla wszystkich właściwość, otóż chłonie wodę. W garnku glinianym wykorzystujemy tę cechę. Ale dlaczego? Garnek Rzymski przed gotowaniem, cały moczy się w zimnej wodzie. Moczenie powinno trwać około 15 minut. Przez ten czas zostanie wchłonięta taka ilość wody, która wystarczy na gotowanie potrawy w piekarniku, przez następne 1-4 godziny. Nie przez przypadek użyłem sformułowania „gotowanie w piekarniku”. Garnek ten pomimo, że umieszcza się go w piekarniku, to potrawa umieszczona w garnku jest parowana-gotowana. Woda ze ścianek naczynia pod wpływem temperatury zaczyna parować i cyrkulować wewnątrz garnka. Para wodna nie wysusza, nie powoduje mieszania się smaków między składnikami. Każdy element potrawy pozostanie naturalny, smaczny, pełnowartościowy w substancje odżywcze i witaminy, nieprzypalony, a ugotowany. W jaki sposób funkcjonuje nasz garnek, już wiemy, ale jak zacząć gotowanie?
Gotowanie w glinianym garnku jest bardzo proste. W naczyniu tym naraz można gotować wszystkie elementy obiadu. Na przykład, mięso-marchewkę-ziemniaki, albo rybę-warzywa-ryż, także ciasta, chleb i owoce. Do namoczonego Garnka Rzymskiego wkładamy wszystkie składniki, układamy je w elegancki sposób, tak, aby ładnie wyglądały podczas podawania do stołu. Nie lejemy wody, nie dokładamy smalcu, oleju. Nie jest również konieczne specjalne doprawianie, ewentualnie trochę soli wedle uznania. Nakładamy pokrywę i całość wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewa się do temperatury od 150°C - 180°C, w zależności od potrawy i pieczemy od godziny, aż niekiedy do 4 godzin. Można również zapiec potrawę poprzez odkrycie pokrywy. Danie jest zawsze dobrze ugotowane-upieczone, lecz też zawsze soczyste i niewysuszone. Ponadto warto zauważyć, że pomimo nie dodawania oliwy i wody, na dnie wytwarza się bardzo smaczny sos.
Co gotować? Jednym słowem: wszystko! Polski bigos, rybę w każdym wydaniu, dania wegetariańskie, dania mięsne, golonkę, schab świąteczny, szynkę, pieczone jabłka, śliwki, chleb wiejski, ciasto drożdżowe i wiele wiele wiele innych pysznych rzeczy. Osoby jeszcze w kuchni niedoświadczone, wszystko mogą gotować bezpiecznie, bowiem w garnku tym nic się nie przypala :)
A nie można nie powiedzieć o efekcie jaki się uzyskuje podając obiad w inny sposób niż dotychczas. Goście na pewno będą zaskoczeni zapachem, smakiem, no i również kolorystyką garnka jak i całości potrawy.
Zapraszamy!
Warunki transportu:
Transport realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A. oraz firm kurierskich DPD i UPS. Możliwa jest także wysyłka poza granice kraju, po uprzednim ustaleniu warunków wysyłki. Zapraszamy również do odbioru osobistego w naszym punkcie sprzedaży na terenie Warszawy.
Uwagi: W naszych sklepach honorujemy płatności kartami płatniczymi!
Historia firmy:
Firma Hungarpol Sp. z o.o. istnieje na rynku od 1989 roku. Jesteśmy firmą handlową, działającą w kierunkach Polska - Węgry. Na terenie Polski jesteśmy importerem i dystrybutorem detalicznym oraz hurtowym produktów węgierskich. Zaopatrujemy sklepy i restauracje na terenie całego kraju.
Hungarpol Sp. z o.o.
01-100 Warszawa
ul. Stroma 20
NIP: 527[zasłonięte]020-66
Numer konta:
BZWBK 02 1090 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0140001 [zasłonięte] 147041
Kontakt:
tel/faks: +48 22 [zasłonięte] 18
kom: +48 [zasłonięte] 12 81
e-mail: [zasłonięte]@hungaricum.pl
Sklep stacjonarny:
Hungaricum
ul. Połczyńska 121/125
01-377 Warszawa