UNIWERSALNY, PROSTY W FORMIE
GARNEK RZYMSKI renomowanej firmy
PATAKI KERAMIA
WIEKO Z WYGODNYM WGŁĘBIENIEM
dół garnka glazurowany, góra naturalna
dodatkowo KSIĄŻKA Z AUTOGRAFEM
AUTORKI, z dowolną dedykacją.
W książce znajdziecie Państwo masę ciekawych przepisów,
a także zasady użytkowania garnków rzymskich.
Podaj potrawy przyrządzone w tym garnku podczas uroczystej kolacji. Goście będą zachwyceni !
Dodatkowo - jest idealny do pieczenia
domowego chleba :-)
Garnek idealny dla 8 osób.
WYMIARY: 41,5 x 24,5 x 15 cm
POJEMNOŚĆ: 7 litrów
W garnku tym możesz wspaniale przyrządzić wszelkie mięsa, kaczkę, kurczaka,
zapiekanki drobiowe, cokolwiek wymyślisz.
Co ważne: możesz piec całkowicie bez tłuszczu !
Pokrywa garnka jest naturalna, bez powłoki - dzięki temu podczas pieczenia bardzo duże ilości pary "nawilżają" potrawę i jest ona niezwykle soczysta, a glazura jaką jest pokryte wnętrze ułatwia utrzymanie garnka w czystości.
W skrócie:
Naczynia gliniane do pieczenia, inaczej zwane GARNKAMI RZYMSKIMI, są współczesną odmianą istniejących od 2000 lat naczyń glinianych.
Ten prastary sposób ma za zadanie zachować prawdziwe smaki potraw, ich wartości
odżywcze oraz zawarte w nich witaminy. Można piec w nich beztłuszczowo.
Mięsa zachowują swą soczystość a warzywa wspaniały kolor i smak.
Potrawy przygotowywane w tych garnkach są lekkostrawne i naturalne, bardzo
zdrowe. Garnki rzymskie są wspaniałe szczególnie dla osób lubiących żyć w zgodzie z naturą.
GARNEK RZYMSKI – JAK UŻYTKOWAĆ
Należy zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach użytkowania garnków rzymskich:
- Przed pierwszym i każdym następnym użytkowaniem naczynie należy namoczyć na 30 minut w wodzie. Gliniane ścianki nasiąkają wodą, by potem „odparować” ją do potrawy, dzięki czemu jedzenie jest bardziej soczyste. Wilgoć zawarta w ściankach naczynia nie pozwoli także na pękanie.
2. Naczynie z przygotowaną do pieczenia potrawą należy zawsze wstawiać do ZIMNEGO PIEKARNIKA i sukcesywnie podgrzewać. To także metoda na to, by garnek podgrzewał się stopniowo i nie zmieniał gwałtownie swojej temperatury. Jeśli wstawimy do gorącego piekarnika - może pęknąć !
- Jeśli podczas pieczenia należy potrawę podlewać wodą, musi być ona zawsze ciepła, aby uniknąć pęknięcia na skutek szoku termicznego.
- Naczynia nie można używać na płytach grzewczych lub otwartym ogniu.
- Półmisek należy myć jedynie wodą, uprzednio go namaczając. Jeśli powstaną przywary na ściankach naczynia, moczenie powinno być nieco dłuższe. Jeśli zabrudzenie jest uciążliwe i nie chce zejść pod wpływem wody, można do mycia dodać kilka kropli płynu do zmywania, jednak nigdy nie ziarnistego, a po myciu długo moczyć w ciepłej wodzie, a następnie obficie płukać również w ciepłej wodzie, aby usunąć jego resztki. Powierzchnie glazurowane można bezpiecznie czyścić detergentami.
6. Użytkując garnek, zawsze należy pamiętać o swoim bezpieczeństwie i po wyjęciu z piekarnika naczynie należy postawić na ściereczce lub desce drewnianej.
7. W czasie użytkowania i zmywania kolor naczynia ulega zmianom, ciemnieje i jaśnieje, jest to naturalny proces i nie uszkadza stanu naczynia.
|