WŁAŚCIWOŚCI:
Kwas mlekowy występuje w sposób naturalny w wielu
produktach spożywczych oraz w tkankach organizmów żywych i dlatego
jego stosowanie w żywieniu zwierząt i konserwacji pasz jest uzasadnione.
Kwas mlekowy jest całkowicie przyswajalny i metabolizowany w organizmie
zwierząt.
Dodatek kwasu mlekowego do pasz poprawia ich smak,
co wpływa na ich chętne przyjmowanie przez zwierzęta
STOSOWANIE:
W żywieniu drobiu stosujemy 0,2% roztwór kwasu
mlekowego, który uzyskujemy po zmieszaniu 1 kg kwasu mlekowego 50%
z 250 litrami wody. Tak sporządzony roztwór podajemy z wodą do picia w
okresie zmiany paszy, przy wystąpieniu biegunek lub w przypadku utraty
apetytu.
W żywieniu trzody chlewnej stosujemy kwas mlekowy w postaci 1%
roztworu jako dodatek do pasz suchych. Roztwór 1% uzyskujemy po
zmieszaniu 1 kg kwasu mlekowego 50% z 50 litrami wody.
Przy podawaniu z wodą do picia stosujemy roztwór 0,5% (0,5 kg kwasu
mlekowego 50% na 50 litrów wody). Dla trzody chlewnej możemy również
podawać kwas mlekowy z mlekiem w ilości 0,5 do 1,0 kg na 50 litrów mleka.
Kwas mlekowy 50% może być z powodzeniem stosowany
do szybkiego i skutecznego kiszenia pasz
Sporządzamy roztwór 1% z kwasu mlekowego
50% (1kg kwasu mlekowego 50% zmieszać z 50 litrami wody) i taki roztwór
stosujemy w ilości:
-trawy z upraw polowych - 4 l na 1000 kg,
-mieszanki roślin motylkowych z trawami - 6 l na 1000 kg,
-rośliny motylkowe - 7 l na 1000 kg.
„Pamiętaj chemiku młody wlewaj zawsze
kwas do wody”
kiszonka z kukurydzy
1l kwasu mlekowego 50% wlać do 50 l wody, tak sporządzony roztwór stosować do zakiszania kukurydzy w ilości 6l na 1 tonę materiału, w przypadku ziarna stosować połowę 3l roztworu.
1l kwasu wystarczy na zakiszenie 8,5 tony kukurydzy
30l kwasu wystarczy na zakiszenie 255 ton kukurydzy
Opakowanie
5 kg
Producent
Galvet