Galangal suszonynależy do roślin z rodziny imbirowatych i botanicznie spokrewniony jest z imbirem, kurkumą i kardamonem.
Galgant pochodzi z południowej Azji, prawdopodobnie południowych Chin lub Indonezji. Dzisiaj uprawiany jest również w Indiach, Tajlandii i Malezji. Galgant był stosowany w starożytnym Egipcie jako środek dezynfekujący, od V w. znany również w Europie jako przyprawa i afrodyzjak. Galgant był składnikiem wielu przepisów siostry Hildegardy z Bingen (uzdrowicielka i wizjonerka), ale dzisiaj niestety z wyjątkiem Azji odszedł w zapomnienie.
Galgant ma świeżo-korzenny, cytrynowy, lekko ostry, lekko gorzki, żywiczny czasami przypominający pieprz, imbir i świerk smak. Suszony ma korzenno-słodki zapach i przypomina cynamon.
Zastosowanie :Kłącze zawiera olejek eteryczny, alpinon i galganol, odpowiedzialne za ostry smak, przypominający nieco smak imbiru, tylko że gorzkawy. Dostarcza ono cennej, aromatycznej, ostrej, piekącej i nieco gorzkawej przyprawy, przejawiającej pewną wartość leczniczą. Przyprawa taka stosowana jest do wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów.
Skład: galangal