Gaśnica pianowa GWF-3x ABF do gaszenia pożarów olejów i tłuszczy jadalnych wyprodukowana przez Polskiego Producenta GZWM S.A. z ponad 40-letnim doświadczeniem.
Gaśnica pianowa GWF-3x ABF spełnia wymagania Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. W sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Z 2010 r. Nr 109, poz.719) § 4. 1.1, § 6.1.1.
Zgodnie z powyższym Rozporządzeniem Gaśnica pianowa GWF-3x ABF w odróżnieniu do gaśnic pianowych GW-2x zabezpiecza 100 m2 powierzchni użytkowej.
Jeśli lubisz frytki, smażone kotlety, pieczeń i jednocześnie lubisz rozmawiać przez telefon
to musisz też polubić tą gaśnicę.
Dlaczego?
Rozgrzany olej czy tłuszcz stanowi ogromne zagrożenie.
Tłuszcze w urządzeniach kuchennych ulegają zapaleniu w wyniku samozapłonu po nagrzaniu całej objętości cieczy do wysokiej temperatury. Taki nawet niewielki pożar jest bardzo trudny do ugaszenia. Jeśli zdołasz wynieść palące się naczynie na zewnątrz to może uda się uniknąć pożaru.
Jeśli myślisz o gaszeniu wodą to UWAGA – strzeż się!!! Rozgrzany olej czy tłuszcz stanowi ogromne zagrożenie dla osoby próbującej zgasić go wodą. Próba gaszenia wodą skutkuje powstaniem kuli ognia ogarniającej płomieniami całe pomieszczenie, a u osoby znajdującej się w pobliżu np. u Ciebie mogą powstać poważne poparzenia o ile przeżyjesz.
Dlatego właśnie musisz polubić tą gaśnicę.
Specjalna kategoria gaszenia F na gaśnicy oznacza możliwość gaszenia palącego się tłuszczu czy oleju. Po użyciu gaśnicy na powierzchni oleju, czyli powierzchni reakcji, powstaje warstwa piany skutecznie izolujących i wychładzających powierzchnię tłuszczu zapobiegając przed ponownym samozapłonem.
Gaśnica ta stosowana jest jako główne zabezpieczenie w gastronomii, restauracjach, hotelach, kuchniach, stołówkach oraz w każdej kuchni domowej.
Zastosowanie gaśnicy: Gaśnica do zwalczania pożarów grupy ABF
- 5A - ciała stałe palne żarzące się zwykle pochodzenia organicznego, których spalanie zachodzi z tworzeniem żarzących się węgli, m. in. słoma, drewno, papier, węgiel, tkaniny itp. - 55 B – substancje ciekłe tworzące płomienie. m. in. nafta, benzyna, alkohole, parafina itp.
- 40F – tłuszcze i oleje spożywcze, jadalne m. in. oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce
Szczególnie polecamy w:
- kuchni domowej - gastronomii
- hotelach
- magazynach papierów, drewna, gumy
- zakładach chemicznych
- lakierniach - sklepach
- wszędzie tam gdzie mamy do czynienia z gorącymi olejami i tłuszczami
Zalety gaśnicy:
- gotowość do użycia po wyjęciu zawleczki - możliwość przerwania strugi gaśniczej poprzez zwolnienie dźwigni - wskaźnik ciśnienia sygnalizuje sprawność gaśnicy - łatwa obsługa wg instrukcji umieszczonej na gaśnicy - możliwość wielokrotnego napełniania - rozbudowana sieć autoryzowanych punktów serwisowych w całym kraju - gasi urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000 V, przy zachowaniu odstępu min. 1 m
Dane techniczne:
Skuteczność gaszenia
|
5A 55B 40F
|
Masa środka gaśniczego
|
3dm3
|
Masa całkowita
|
ok. 5,3 kg
|
Czynnik roboczy
|
azot
|
Rodzaj środka gaśniczego
|
roztwór wodny ORCHIDEE SC-1 i INILAM A
|
Czas działania
|
min. 15s
|
Ciśnienie próbne zbiornika
|
25 bar
|
Ciśnienie robocze
|
15 bar
|
Zakres temp. stosowania
|
+5C+60C
|
Całkowita wysokość
|
405 mm
|
Średnica zbiornika
|
130 mm
|
Gaśnica posiada 36 miesięcy gwarancji (pod warunkiem wykonywania przeglądu technicznego co 12 miesięcy w autoryzowanym serwisie).
Certyfikaty i atesty: - Europejskie standardy: PN-EN 3-7, ISO 7165:1999
- Świadectwo dopuszczenia CNBOP-PIB 2240/2014 - znak CE zgodny z 97/23/WE nadzorowany przez TÜV
- Sprawozdanie z Badań Instytutu Energetyki (nr EWN/112/E/09) potwierdza możliwość gaszenia pożarów urządzeń elektrycznych do 1000V włącznie z bezpiecznej odległości min. 1 m
Kupując gaśnice rozważ również kupno czujki dymu. Dym to pierwsza oznaka pożaru zanim rozwinie się na dobre. Szczególnie ważne jest to w nocy. Dym jest bardzo cichy i bardzo trujący. Zanim się obudzisz będzie za późno.
Zapytaj o czujkę dymu tel. 888 [zasłonięte] 998
|