Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Gałka muszkatołowa mielona, DARY NATURY 30g

18-05-2015, 16:00
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 6.99 zł     
Użytkownik sklepnazdrowiepl
numer aukcji: 5191625176
Miejscowość Wrocław
Zostało sztuk: 9    Wyświetleń: 9   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

505 [zasłonięte] 914
CZYNNY OD 10:00-14:00

Kurierem
Koszt wysyłki kurierskiej do 30kg
Przelew - 13 zł
Pobranie - 16 zł
Paczkomaty InPost

Przelew 7,99zł

Allegro polecony inpost 3,94zł

Kurier48
do 30kg - 9,99zł
pobranie 12,99

List polecony 5zł tylko dla przypisanych aukcji i do 350g

Kupując na kilku naszych aukcjach, za wysyłkę płacisz tylko raz!

Przy zakupie powyżej 250 zł przesyłka kurierska gratis



20 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]2260002 [zasłonięte] 030789

ODBIÓR OSOBISTY

miejsce odbioru:

ul. HALA STRZEGOMSKA

godziny odbioru: 12:00 - 18:00

O gotowości towaru do odbioru i szczegółach informujemy E- mailem

Ważne! Zanim przyjdziesz, poczekaj na e -maila od nas


Gałka muszkatołowa uzyskuje się z muszkatołowca korzennego. Jest to niezwykle ciekawa roślina, gdyż dostarcza aż dwóch przypraw: gałkę, oraz tak zwany kwiat muszkatołowy, czyli "macis". Gałka to nasienie wydobyte z mięsistej, dwuklapowej torebki wielkości śliwki, natomiast kwiat muszkatołowy to "koronkowa" osnówka otaczająca nasienie.

Obecnie gałka i kwiat muszkatołowy są bardzo popularnymi i cenionymi przyprawami w wielu narodowych kuchniach. Gałka i kwiat muszkatołowy mają podobny smak i aromat, z tym że kwiat jest bardziej delikatny.

Zapach jest wspaniały, odświeżający, korzenny. Smak gałki jest intensywny i słodkawy, zaś "kwiatu" muszkatołowego nieco bardziej gorzki. Ciekawostką jest to, że zarówno gałka jak i kwiat nazywane są "przyprawami kochanków". Od wieków uważane są bowiem za afrodyzjaki.

Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, których nie należy "przedawkować", lecz dozować dosłownie po szczypcie. Potrawy najlepiej przyprawiać po staroświecku, trąc gałkę na maleńkiej tarce

Gałka muszkatołowa jest typowym dodatkiem w wielu holenderskich przepisach. Holendrzy dodają gałkę do puree z ziemniaków oraz innych warzyw takich jak biała kapusta, kalafior, a także do makaronów, mięsnych gulaszy i puddingów owocowych. Włosi natomiast stosują gałkę muszkatołową do potraw z mieszanych warzyw, ale również dodają ją do cielęciny, farszów i sosów do makaronu.

Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników, ciast, deserów owocowych i ponczu. Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy i bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Kwiat muszkatołowy poprawia smak beszamelu i sosu cebulowego, czystych zup, dań ze skorupiaków i małży, wekowanego mięsa, a także sufletów z sera i deserów z serka śmietankowego. W Indonezji sam miąższ muszkatołowca korzennego jest stosowany do produkcji słodyczy.


Skład: gałka muszkatułowa 100%


Waga: 30g

Data ważności :01,2016

Aukcja wystawiona przy użyciu integracji PrestaShop 1.4 z Allegro - Bitelektro.pl
{photo1_b}
{photo2_b}
{photo3_b}

Zobacz nasze pozostałe aukcje:

Strona "o mnie" Wszystkie aukcje

KomentarzePanelealle

panel aukcyjny