Gałka Muszkatołowa Mielona 650g PIĄTNICA
świeża dostawa
Charakterystyka
Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca, zielonego drzewa pochodzącego z Moluków. Obecnie uprawiany jest w Malezji i na Karaibach. Muszkatołowiec jest gatunkiem wyjątkowym wśród roślin przyprawowych, gdyż dostarcza jednocześnie aż dwu przypraw gałki muszkatołowej i tak zwanego kwiatu muszkatołowego.
Gałka odznacza się odświeżającym, korzennym zapachem i słodkawym smakiem, natomiast kwiat muszkatołowy jest nieco bardziej gorzki. Uważana jest za jeden z najlepszych naturalnych afrodyzjaków.
Działanie
Stosuje się ją dla łagodzenia zaburzeń oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu, wzdęć, w stanach nadpobudliwości.
W większych ilościach (5 do 30 g) może powodować senność, halucynacje lub euforię, nie należy zatem jej nadużywać.
Jedno nasienie waży około 2-4 g.
Wchodzi w skład curry.
Opakowanie
Gałka muszkatołowa zapakowana jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Opakowanie
Produkt zapakowany jest w plastikowy wygodny pojemnik z zakrętką dwuczęściową umożliwiającą posypywanie lub nabranie produktu na łyżeczkę. Opakowanie posiada atest spożywczy i jest oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie
Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i “kwiat” muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Gałka jest znakomitym dodatkiem do pudding ryżowego. Nadaje treści daniom takim jak szpinak, marchew czy sos boloński, wystarczy dodać odrobinę muszkatu pod koniec gotowania. Można ją dodać do sosu beszamelowego czy serowego lub bitej śmietany dla pogłębienia smaku.