GAŁKA MUSZKATOŁOWA CAŁA 20 GRAM
5-8 SZTUK
Jest owocem muszkatołowca (Myristica fragrans) wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Moluków, czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji i na Grenadzie. Wiecznie zielony muszkatołowiec dochodzi do 18 metrów wysokości i rośnie najlepiej w tropikalnych, wilgotnych i gorących strefach. Muszkatołowiec jest gatunkiem wyjątkowym wśród roślin przyprawowych, gdyż dostarcza jednocześnie aż dwu przypraw gałki muszkatołowej i tak zwanego "kwiatu" muszkatołowego. Gałka muszkatołowa to nasienie wydobyte z mięsistej, torebki wielkości śliwki. "Kwiat" muszkatołowy natomiast to osnówka otaczająca nasienie. Drzewa muszkatołowe pochodzą z Moluków, ale są uprawiane w Sri Lance, Malezji i na Karaibach. Gałka i "kwiat" muszkatołowy mają podobny aromat i smak, ale "kwiat" jest bardziej subtelny. Zapach jest wspaniały, odświeżający, korzenny. Smak gałki korzenny, intensywny, słodkawy, a "kwiatu" muszkatołowego nieco bardziej gorzki.
Właściwości Gałka muszkatołowa zawiera przede wszystkim olejki lotne.
Zastosowanie Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Gałka muszkatołowa widnieje na fladze Grenady, z tego względu też Grenada jest jednym z głównych eksporterów. Gałka muszkatołowa znalazła zastosowanie również w medycynie. Jest ona bardziej popularna w medycynie Wschodu niż Zachodu. Stosuje się ją dla łagodzenia zaburzeń oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu, wzdęć, w stanach nadpobudliwości. W większych ilościach (5 do 30 g) może powodować senność, halucynacje lub euforię, nie należy zatem jej nadużywać. Jedno nasienie waży około 2 g. Po upływie 2-5 godzin od spożycia kilku nasion mogą wystąpić lekkie zaburzenia świadomości, aż do silnych halucynacji, zapalenia jelita cienkiego i bezsenności. Zazwyczaj objawy te ustępują po 24 godzinach. Wchodzi w skład curry.
ILOŚĆ W OPAKOWANIU 5-8 SZTUK JEST TO 20 GRAM
NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU
KRAJ POCHODZENIA GRENADA
WSZYSTKIE SPRZEDAWANE PRZEZ NAS PRZYPRAWY MAJĄ DŁUGĄ DATĘ WAŻNOŚCI
WSZYSTKIE PRZYPRAWY ZAPAKOWANE SĄ W WORECZKI I SZCZELNIE ZGRZANE TAK ABY NIE TRACIŁY WALORÓW SMAKOWYCH I ZAPACHOWYCH.
NA ETYKIECIE ZNAJDUJE SIĘ NAZWA PRZYPRAWY, SKŁAD, NUMER PARTII,
KRAJ POCHODZENIA ORAZ DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA.
NA WSZYSTKIE SPRZEDAWANE PRZEZ NAS PRZYPRAWY POSIADAMY ODPOWIEDNIE ŚWIADECTWA JAKOŚCI
WYSYŁKA LISTEM JEST W KOPERCIE BĄBELKOWEJ .
NA WSZYSTKIE KUPIONE U MNIE TOWARY DOSTAJESZ PARAGON LUB NA ŻYCZENIE FAKTURĘ VAT
MASZ PEWNOŚĆ ŻE TOWAR POCHODZI Z LEGALNEGO ŹRÓDŁA.
W OFERCIE PRZYPRAWY ORAZ INNE RZECZY POTRZEBNE W TEJ BRANŻY.
Na naszych pozostałych aukcjach znajdziesz:
|