napary z głogu znajdują zastosowanie w następujących chorobach:
1. choroby serca wieku starszego
2. miażdżyca
3. dusznica bolesna
4. nadciśnienie
5. zaburzenia ciśnienia krwi
6. przewlekła niewydolność wieńcowa,
7. postępujące osłabienie mięśnia sercowego na tle zaburzeń metabolicznych
8. upośledzone krążenie krwi w naczyniach mózgowych
9. zawroty i bóle głowy
10. ogólne zmęczenie.
ogólnie głóg ma zastosowanie w zaburzeniach krążenia krwi.
I kwiaty i owoce zawierają mało jeszcze zbadaną substancję glikozydową,
nader pomocną w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych (sprawia
ona, że przy systematycznym przyjmowaniu naparów lub wyciągów z głogu
ustępują bóle oraz uczucie duszności). Ponieważ dzięki preparatom z głogu
zwiększa się dopływ krwi do mięśnia sercowego, powoduje on lepsze jego
natlenienie.
Przetwory z głogu znane są przede wszystkim jako działające leczniczo na
serce i naczynia (usuwają zaburzenia pracy serca, zniżają ciśnienie krwi),
mało jednak wykorzystuje sieje we wszelkiego rodzaju nerwicach przewodu
pokarmowego, przy dolegliwościach wątroby i dróg żółciowych. Doświadczenie
uczy, że kwiaty głogu powinny być obecne w pewnych mieszankach
ziołowych używanych w leczeniu nerwicy żołądka, chorób wątroby, zaburzeń
w pracy woreczka żółciowego, gdyż działają uspokajająco na układ
nerwowy, przeciwskurczowo, a także przeciwuczuleniowo.
W medycynie ludowej stosuje się napary z kwiatów głogu i owoców głogu
(1 łyżka kwiatów na 1 szklankę wrzącej wody, a w przypadku owoców - 1 łyżeczka na 1 szklankę wody).