Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Frytownica Kiremko Smitto czterokomorowa

28-01-2014, 21:48
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 20 000 zł     
Użytkownik evenaive
numer aukcji: 3919009142
Miejscowość Poznań
Wyświetleń: 14   
Koniec: 28-01-2014 21:25:41

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Waga (z opakowaniem): 250.00 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Na sprzedaż Frytkownica gazowa belgijsko-holenderskiej firmy Kiremko model Smitto rok. prod. 2002, dedykowana do smażenia Belgijskich Frytek (tzw. frytek domowych) z surowego ziemniaka. Wymiary 208cmx96cmx155cm, waga ok. 250kg. Urządzenie obecnie zasilane gazem ziemnym (miejskim), po wymianie dysz może działać na gaz płynny (propan-butan z butli, zbiornika). Posiadam stosowny certyfikat zgodności (CE) producenta, na jego podstawie instalator gazowy z uprawnieniami może dokonać zmiany źródła zasilania. Dodatkowo konieczne jest również przyłącze elektryczne 230 V, zasila automatykę oraz zintegrowany wyciąg do emitowanych produktów spalania gazu i frytury - pary wodnej, spalin itp. Frytownica zbudowana jest ze stali kwasoodpornej, każdy kocioł obsługiwany jest niezależnie, można smażyć jednocześnie we wszystkich kadziach jak i na jednej. Każda kadź posiada osobny palnik gazowy, sterowanie, zabezpieczenie, filtr cząstek stałych, zawór spustowy i pomiar temperatury wewnątrz kadzi. Na panelu frontowym zlokalizowane są wskaźniki temperatury, podłączone do czujników. Okap wyposażony jest w wentylator wyciągowy oraz filtry (łapacze tłuszczu). Posiada również wyłącznik bezpieczeństwa, odcinający dopływ gazu przed punktem krytycznym - temperaturą zapłonu. Wydajność urządzenia 70kg/h.

We frytownicy można smażyć również frytki przemysłowe (przesmażane, mrożone) w tym przypadku wydajność wzrasta do ponad 140kg/h. 

 

Technologia belgijska smażenia frytek zasadniczo polega na wypieku produktu z surowego ziemniaka oraz zastosowania podwójnej obróbki termicznej w dwóch różnych temperaturach z przerwą na schłodzenie. Etap wstępnej obróbki termicznej tworzy na powierzchni frytki skórkę, która minimalizuje przenikanie tłuszczu do wnętrza, a jednocześnie usuwa część wody na zewnątrz. Po 20 minutach leżakowania surowiec smaży się kolejny raz, w tym etapie frytka zyskuje chrupkość (kruchość) na zewnątrz i optymalną mączystość wewnątrz. Nadmiar wody wyparowuje, a wewnątrz pozostaje większość skrobi. Czas, temperatura smażenia, odpowiedni surowiec i rodzaj tłuszczu, a w efekcie pyszny produkt to czynniki decydujące o sukcesie belgijskich frytek, najpopularniejszych w Belgii, Holandii i pn. Francji.

 

Niestety nie mam możliwości wykonać obecnie lepszych fotografii sprzętu, ponieważ stoi w na wynajmowanym miejscu paletowy w magazynie w Poznaniu. Górna półka do leżakowania frytek oraz kolektor wyciągowy są odłączone od całości w celu zminimalizowania powierzchni składowania. Urządzenie do chwili odłączenia w Belgii funkcjonowało w pełni sprawnie.

Poza fotkami przedmiotowego urządzenia, dołączam fotkę innego modelu tego samego producenta poglądowo.

Nowa frytownica w tym modelu to koszt ok. 10 000 euro.

Ewentualny pytania proszę kierować pocztą elektroniczną.