FRYTKOWNICA FRITEL TURBO SF 4371
PROFESJONALNA DO BARÓW RESTAURACJI I GASTRONOMI
Misa
Jest to podstawowy element wyposażenia frytkownicy, więc to od niego w dużej mierze zależy, jak komfortowe będzie smażenie potraw. Należy zwrócić uwagę na pojemność misy, która wpływa na rozmiar całego urządzenia, a także pozwala zamontować koszyk o danej wielkości. To właśnie do misy wlewa się olej, a jej pojemność może wynosić od 0.6 do nawet 4 l.
Im mniejsza misa, tym szybciej nagrzewa się olej. Z drugiej jednak strony zmieszczą się w niej mniejsze porcje potraw. Dlatego też pojemność misy powinna być dostosowana do wielkości rodziny oraz różnorodności i wielkości przygotowanych potraw.
Kolejny ważny aspekt to rodzaj materiału, z jakiego została wykonana. Najlepszym rozwiązaniem (najtrwalszym) jest stal nierdzewna lub aluminium. Wykorzystany materiał powinien być odporny na wysoką temperaturę, ale także być łatwy w czyszczeniu zabrudzeń. Jeśli dodatkowo misa zostanie pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, tym lepiej. Dzięki niej frytki czy inne produkty nie będą „przyklejać” się do ścianek, a tym samym nie przypalą się.
Ostatnia rzecz, o którą należy się dowiedzieć, to sposób zamontowania misy tzn. czy jest ona założona na stałe. Jeśli tak, frytkownica powinna być wyposażona w specjalny dzióbek lub spust oleju, który pozwoli na wymianę zużytego tłuszczu.
Kosz
To wielkość koszyka wpływa na ilość usmażonych frytek. Dlatego też warto poznać jego rozmiary, by smażenie przebiegało szybko i sprawnie, a nie było podzielone na raty. Najczęściej spotykane kosze mają pojemność od 0.5 do 1.3 kg. Szczególnie istotne jest to w przypadku dużych rodzin, gdzie należy przygotować kilka porcji dania, by wszystkie osoby najadły się do syta.
Ciekawym dodatkiem jest obrotowy kosz, który zmniejsza zużycie tłuszczu.
Moc
Jest to dość istotny parametr, który wpływa na pracę frytkownicy. Im większa wartość podana przez producenta, tym urządzenie szybciej nagrzeje się, a także dłużej popracuje bez konieczności robienia przerw na ostygnięcie. Standardowo frytkownice dysponują mocą 1200 W, choć można spotkać modele mieszczące się w przedziale od 800 do 2400 W.
Filtry
Jest to element wyposażenia frytkownicy, który wpływa na unoszenie się zapachów w kuchni lub nawet całym domu. Dobry filtr ograniczy wydostawanie się na zewnątrz zapachów wydzielających się podczas smażenia. Stosuje się dwa rodzaje filtrów:
- - olejowy – pochłania zapach pochodzący od smażącego się oleju.
- - węglowy – dodatkowo pochłania powstającą parę.
Należy pamiętać, że filtry, aby zachowały wysoką skuteczność, wymienia się po kilkudziesięciu uruchomieniach urządzenia.
Nóżki
W frytkownicach wolnostojących warto zwrócić uwagę na nóżki urządzenia. Jest to ważne, by stała ona stabilnie, gdyż przewrócenie się nagrzanego urządzenia, może skutkować poparzeniami!
Uchwyt
W różnych modelach frytkownic można spotkać odmienny sposób montażu uchwytu. Najczęściej stosuje się:
- - uchwyt składany – można go zdjąć podczas smażenia.
- - uchwyt zintegrowany z koszykiem – może być złożony podczas smażenia, ale jest zamontowany na stałe. Zaletą rozwiązania jest większa stabilność uchwytu.
- - minutnik – funkcja niezbędna dla wszystkich osób, które zapominają o przyrządzanych potrawach lub przygotowują je rzadko czy nawet pierwszy raz. Po odmierzeniu ustawionego czasu, minutnik sygnalizuje zakończenie pracy za pomocą sygnału dźwiękowego.
- - regulator temperatury – umożliwia dostosowanie temperatury do smażonej potrawy.
- - lampka kontrolna – sygnalizuje nagrzanie oleju oraz gotowość urządzenia do smażenia.
- - wyświetlacz LCD – informuje do aktualnie ustawionych parametrach.
- - wskaźnik zużycia oleju – informuje o konieczności zmiany oleju.
- - podwieszanie koszyka – rozwiązanie to powinno być podstawowym wyposażeniem każdej frytkownicy. Pozwala zawiesić koszyk z potrawą nad misą, dzięki czemu przyrządzone danie ocieka z tłuszczu, a jednocześnie nie traci zbyt szybko temperatury.
- - okienko poglądowe – znajduje się na pokrywie urządzenia. Umożliwia kontrolę postępu smażenia bez konieczności otwierania frytkownicy.
Zabezpieczenia
Poparzenie nagrzaną obudową lub co gorsza olejem nie należy do przyjemnych doświadczeń. Dlatego też warto zwrócić uwagę, jakie zabezpieczenia oferuje dany model frytkownicy. Najczęściej wykorzystuje się:
- - zabezpieczenie przed przegrzaniem
- - blokada otwarcia pokrywy
- - nie nagrzewającą się obudowę - która jest wykonana z materiału termoizolacyjnego
- - obniżenie kosza po zamknięciu pokrywy – zmniejsza ryzyko poparzenia olejem.
Towar jest nowy powystawowy z rynku niemieckiego
|