Fructus Plantator – uniwersalny nawóz dla gospodarstw hodowlanych i plantacji przemysłowych.
Nawóz WE
Typ: NPK (Ca, Mg, S) 8 : 5 : 18 (2 : 3 : 28) + mikroskładniki
SKŁADNIKI NAWOZOWE
Makroskładniki:
Azot (N): 8%
Fosfor (P2O5): 5%
Potas (K2O): 18%
Magnez (MgO): 3%
Wapń (CaO): 2%
Siarka (SO3): 28%
Mikroskładniki:
Bor (B): 0,01%
Miedź (Cu): 0,01%
Mangan (Mn): 0,1%
Molibden (Mo): 0,001
Cynk (Zn): 0,01%
PRZEZNACZENIE
Fructus Plantator jest bezchlorkowym, nowoczesnym, granulowanym nawozem ogrodniczym o uniwersalnym działaniu, przeznaczonym do nawożenia:
drzew i krzewów owocowych, warzyw w uprawie polowej i pod osłonami (uprawianych w glebie, a także na podłożach torfowych i korowo- torfowych),
truskawek i innych owoców miękkich, a także innych roślin uprawnych.
WŁAŚCIWOŚCI
Fructus Plantator dzięki odpowiedniej proporcji makro i mikroskładników pokarmowych gwarantuje uzyskanie wysokich plonów uprawianych roślin oraz ich dobrą jakość polegającą na bardzo wysokim udziale plonu handlowego w plonie ogólnym a także walorach odżywczych i smakowych. Stosowanie tego nawozu może przyspieszać dojrzewanie oraz powoduje zwiększenie odporności roślin na choroby. Fructus Plantatorze względu na swoje długotrwałe działanie i sukcesywne uwalnianie składników pokarmowych gwarantuje roślinom zaopatrzenie w składniki odżywcze w całym okresie wegetacji. Forma granulatu nawozowego ułatwia jego równomierny wysiew, zapobiega pyleniu a tym samym osadzaniu się nawozu na nadziemnych częściach roślin.
Fructus Plantator zawiera bor, pierwiastek odgrywający istotną rolę w transporcie węglowodanów oraz w przemianach białek. Największych ilości boru wymagają rośliny motylkowe, seler, kalafior, kapusta, a z roślin sadowniczych - jabłoń, grusza i winorośl. Niewłaściwe zaopatrzenie roślin w ten mikroskładnik powoduje zmniejszenie oraz pogorszenie jakości plonu. Optymalne zaopatrzenie roślin w omawiany mikroskładnik zmniejsza również podatność owoców na pękanie.
ZASADY STOSOWANIA
Fructus Plantator można stosować:
przed siewem lub sadzeniem roślin mieszając równomiernie z podłożem lub uprawną warstwą gleby na głębokość około 15 cm
pogłównie - zgodnie z metodami wysiewu przyjętymi dla poszczególnych grup roślin.
DAWKI NAWOZU
Uprawa pod osłonami
Rodzaj podłoża
Dawka nawozu
Faza rozwojowa rośliny
Podłoża zawierające torf i korę
1 - 1,5 kg/m3
siewki i pikówki
1 - 2 kg/m3
rozsady
Gleba
1 - 2 kg/10 m2
siewki, pikówki i rozsady
Uprawy gruntowe
Nawożona roślina
Dawka nawozu
Sady
500-900 kg/ha
Truskawka w pierwszym roku
300-600 kg/ha
Truskawka w następnych latach
200-300 kg/ha
Malina, poziomka, winorośl i inne owoce miękkie
300-400 kg/ha
Porzeczki, agrest
500-800 kg/ha
Papryka, pomidor
500-900 kg/ha
Fasola, groch, bób, koper, sałata, kalarepa, rzodkiewka, pietruszka, burak, marchew
300-600 kg/ha
Brokuł, kalafior, kapusta (biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska), por, seler korzeniowy, ogórek
500-900 kg/ha
ROLA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
Azot - sprzyja wzrostowi roślin, dzięki niemu liście nabierają intensywnej zielonej barwy, bierze udział w wytwarzaniu białka.
Fosfor - stymuluje wzrost systemu korzeniowego roślin, wpływa na zawiązywanie kwiatów i owoców, poprawia wartość biologiczną plonu.
Potas - sprzyja odkładaniu cukrów, zwiększa odporność roślin na zimno, suszę oraz choroby.
Wapń - poprawia właściwości fizyko-chemiczne oraz biologiczne gleby i podłoży, zwiększa odporność roślin na infekcje, wpływa korzystnie na trwałość, jędrność oraz barwę owoców.
Magnez - wchodzi w skład chlorofilu - zielonego barwnika roślin, ze względu na rolę jaką spełnia w organizmie człowieka nazywany jest „pierwiastkiem życia”.
Siarka - jest jednym z pierwiastków biogennych, współdecyduje o prawidłowym rozwoju roślin, zwiększa ich odporność na choroby oraz szkodniki.
Mikroskładniki (Bor, Miedź, Mangan, Molibden, Cynk) - biorą udział w regulowaniu wielu procesów życiowych zachodzących w roślinach. Są pierwiastkami niezbędnymi do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Wpływają korzystnie na wartość biologiczną (odżywczą) plonów, a w przypadku roślin ozdobnych dbają o ich ładny wygląd.