Fructus Ogrodnik - jest nowoczesnym, bezchlorkowym, mineralnym nawozem ogrodniczym przeznaczonym do nawożenia: warzyw, krzewów i drzew ozdobnych, trawników, a także drzew i krzewów iglastych oraz owocowych uprawianych zarówno w glebie, jak i na podłożach torfowych i korowo-torfowych.
Fructus Ogrodnik - produkowany jest w postaci granulatu, co zapewnia równomierny wysiew, zapobiega pyleniu, a tym samym osadzaniu się nawozu na nadziemnych częściach roślin oraz gwarantuje równomierne i sukcesywne uwalnianie składników pokarmowych. Dolomit zawarty w nawozie poprawia właściwości biologiczno - chemiczne gleby i podłoży, a odpowiednio dobrany skład biopierwiastków zapewnia roślinom równomierny wzrost, obfite kwitnienie i owocowanie.
SKŁAD CHEMICZNY
MAKROSKŁADNIKI |
% wagowy |
AZOT (N) |
10 |
FOSFOR (P2O5) |
5 |
POTAS (K2O) |
10 |
MAGNEZ (MgO) |
5 |
SIARKA (SO3)
|
27
|
MIKROSKŁADNIKI |
% wagowy |
BOR (B) |
0,1 |
MIEDŹ (Cu) |
0,1 |
MANGAN (Mn) |
0,1 |
MOLIBDEN (Mo) |
0,01 |
CYNK (Zn) |
0,1 |
ZASADY STOSOWANIA
Fructus Ogrodnik można stosować:
przed siewem lub sadzeniem roślin mieszając równomiernie z podłożem lub uprawną warstwą gleby na głębokość około 15 cm.
pogłównie - najlepiej w okresie spulchniania gleby, w przypadku trawników po ich koszeniu, a w przypadku drzew i krzewów wiosną po ruszeniu wegetacji. Rozsiewać w promieniu nieco większym od obrysu korony. Kolejne zabiegi wykonywać co 8-10 tygodni (ostatnie nawożenie wykonać najpóźniej do końca sierpnia). Nawóz rozsiewać równomiernie, nie przekraczając jednorazowej dawki 5 kg/100 m
2. Wysiewać gdy rośliny są suche.
DAWKI NAWOZU
Rodzaj podłoża |
Dawka nawozu |
Faza rozwojowa rośliny |
Podłoża zawierające torf i korę |
1 - 1,5 kg/m3 |
siewki i pikówki |
1 - 2 kg/m3 |
rozsady |
Gleba |
1 - 2 kg/10 m2 |
siewki, pikówki i rozsady |
Nawożona roślina |
Dawka nawozu na 100m2 w kg |
Truskawka, poziomka, malina, winorośl, krzewy ozdobne, drzewa przed owocowaniem. |
3 - 6 |
Fasola, groch, bób, koper, sałata, kalarepa, rzodkiewka, pietruszka. |
3 - 8 |
Brokuł, kalafior, kapusta (biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska), por, seler korzeniowy, pomidor, ogórek, papryka, rabarbar. |
10 - 15 |
Lewkonia, surfinia, pelargonia, maciejka, aster, chryzantema ogrodowa, nasturcja, werbena ogrodowa i inne kwiaty jednoroczne. |
4 - 8 |
Tulipan, narcyz, hiacynt i inne kwiaty cebulowe, róże, azalie (różaneczniki). |
5 - 8 |
Drzewa i krzewy iglaste. |
3 - 5 |
Drzewa owocujące, porzeczki, agrest. |
8 - 15 |
Trawniki. |
8 - 15 |
ROLA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
Azot - sprzyja wzrostowi roślin, dzięki niemu liście nabierają intensywnej zielonej barwy, bierze udział w wytwarzaniu białka.
Fosfor - stymuluje wzrost systemu korzeniowego roślin, wpływa na zawiązywanie kwiatów i owoców, poprawia wartość biologiczną plonu.
Potas - sprzyja odkładaniu cukrów, zwiększa odporność roślin na zimno, suszę oraz choroby.
Magnez - wchodzi w skład chlorofilu - zielonego barwnika roślin, ze względu na rolę jaką spełnia w organizmie człowieka nazywany jest „pierwiastkiem życia”.
Siarka - jest jednym z pierwiastków biogennych, współdecyduje o prawidłowym rozwoju roślin, zwiększa ich odporność na choroby oraz szkodniki.
Mikroskładniki (Bor, Miedź, Mangan, Molibden, Cynk) - biorą udział w regulowaniu wielu procesów życiowych zachodzących w roślinach. Są pierwiastkami niezbędnymi do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Wpływają korzystnie na wartość biologiczną (odżywczą) plonów, a w przypadku roślin ozdobnych dbają o ich ładny wygląd.