Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest herbata czarna aromatyzowana
Francuskie Winogrona - 50g
Ciekawa herbata na bazie czarnej Cejlon o słodkiej nucie dojrzałych ciemnych winogron, kwiatu róży i bławatka. Mocno owocowy smak dzięki olbrzymim
sułtańskim rodzynkom.
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 2-3 minuty
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
O
bróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy:
- więdnięcie,
- zwijanie,
- fermentowanie (utlenianie)
- suszenie (palenie).
Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak ma żywy, czerwonawy.
Czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.
W celu polepszenia i wzbogacenia smaku herbat czarnych stosuje się różne dodatki takie jak: owoce, różnego rodzaju płatki kwiatów, przyprawy.
Właściwości:
- koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
- teina wzmaga również aktywność soków trawiennych;
- naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.
|