FORMOWANIE POD WYSOKIMI NACISKAMI
Jerzy Łempicki
Wydawnictwo: WNT, 1969
Oprawa: miękka
Stron: 146
Stan: bardzo dobry, nieaktualne pieczątki
Nakład: 1090 egz.
W książce omówiono technologiczne podstawy prasowania form odlewniczych pod wysokimi naciskami oraz zasady mechanizacji tego procesu. Podano metody obliczeń technologicznych oraz zasady konstrukcji oprzyrządowania. Omówiono różne odmiany konstrukcji maszyn oraz przykłady projektowania linii formierskich. Książka jest przeznaczona dla inżynierów i studentów wyższych uczelni o kierunku odlewniczym.
SPIS TREŚCI Wstęp
Rozdział 1. Charakterystyka procesu prasowania pod wysokimi naciskami 1.1. Ogólne cechy prasowania masy formierskiej
1.2. Wpływ wstępnego zagęszczenia masy
1.3. Prasowanie z ruchomym modelem
1.4. Prasowanie z ruchomą skrzynką
1.5. Wyrównywanie nacisków prasujących
1.6. Podstawowe odmiany procesu prasowania
1.7. Zagadnienia teorii procesu prasowania
Rozdział 2. Niektóre własności mas formierskich związane z prasowaniem pod wysokimi naciskami 2.1. Zagęszczanie masy i pomiar
2.2. Wpływ zagęszczenia na podstawowe własności mas
2.3. Celowość stosowania wysokiego stopnia zagęszczenia masy w formie
2.4. Wytrzymałość mas w wysokich temperaturach
2.5. Płynność masy
2.6. Osypliwość mas
2.7. Masa formierska jako spoiste ciało sypkie
2.8. Tarcie wewnętrzne i zewnętrzne mas
2.9. Sprężystość masy
Rozdział 3. Technologia formowania pod wysokimi naciskami 3.1. Masy formierskie
3.2. Oprzyrządowanie
3.3. Typowe wady odlewnicze.
3.4. Dobór asortymentu odlewów
3.5. Przykłady przemysłowe
Rozdział 4. Podstawy konstruowania urządzeń do formowania 4.1. Dozowanie masy
4.2. Rodzaje napędów
4.3. Odmiany konstrukcyjno-technologiczne
4.4. Oddzielanie modeli od form
Rozdział 5. Mechanizacja procesu formowania pod wysokimi naciskami 5.1. Możliwości technologiczno-konstrukcyjnych odmian maszyn formierskich
5.2. Konstrukcje maszyn formierskich.
5.3. Nowoczesne kierunki projektowania linii formierskich
5.4. Przykłady linii formowania
Rozdział 6. Efekty techniczno-ekonomiczne. 6.1. Dokładność wymiarowa i ciężarowa odlewów.
6.2. Gładkość powierzchni odlewów
6.3. Efektywność ekonomiczna
Wykaz literatury