FORMA SILIKONOWA DO CZEKOLADEK, PRALINEK
TABLICZKI, TABLETTE
Wiele osób uważa pralinki za arcydzieło sztuki cukierniczej. W magiczny sposób łączą ze sobą
czekoladę oraz rozmaite nadzienia i dodatki, nadając im elegancki, niewielki kształt
i dostarczając nam niepowtarzalnych wrażeń.
Dzięki zastosowaniu profesjonalnych form - czekoladki robione w nich wychodzą gładkie,
nie przywierają i bardzo łatwo się się je wyjmuje.
WYMIARY:
* 12 szt. po 3,5 ml
* poj. całkowita 42 ml
* dł. x szer. 1,5 x 1,1 cm
* wysokość wgłębienia 0,18 cm
WYMIARY całkowite formy: 21 cm x 10,5 cm
Formy silikonowe włoskiej firmy Silikomart wyprodukowane zostały w 100% z płynnego silikonu PLATINUM przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Formy są bez zapachowe i wolne od toksycznych materiałów.
Bezkonkurencyjna funkcjonalność i ergonomia.
Produkty Silikomartu posiadają certyfikaty wymagane w UE oraz rekomendacje amerykańskiego FDA. Dzięki temu masz gwarancje bezpieczeństwa.
Formy silikonowe są uniwersalne - wytrzymałość na temperaturę od -40 do +230 st. C
FILM INSTRUKTAŻOWY SILIKOMART - PRALINY
Jak szybko zrobić praliny?
Autorką przepisu jest Vienne z blogu http://bloggingpraline.wordpress.com
Składniki na ok. 20 sztuk średniej wielkości pralinek o smakach śmietankowym i kawowym.
- 200g dobrej jakości czekolady gorzkiej
- 200g czekolady białej
- odrobina spirytusu
- śmietanka 30%
- cukier waniliowy
- kawa rozpuszczalna
- formy
Jako pierwsze przygotujemy nadzienia w dwóch smakach. Rozpuszczamy 150g białej czekolady nad parą, dodajemy od ok. 50ml do 80ml śmietanki, dodajemy cukier waniliowy, podgotowujemy, rozlewamy równe ilości do dwóch miseczek. Z jedną miseczką nie robimy nic, oprócz dodania spirytusu, gdy nadzienie ostygnie. Drugą “doprawiamy” zaparzoną w odrobinie wrzątku łyżeczką kawy i spirytusem.
Aby zrobić “skorupki” rozpuszczamy trochę ciemnej czekolady nad parą, i przy pomocy pędzla ”malujemy” formy. Rozpuszczamy czekoladę partiami, dokładając gdy nam zabraknie. Studzimy, po czym “malujemy” drugą warstwę i ponownie schładzamy. Można zrobić trzy warstwy, pralinka będzie trwalsza. Przy pomocy małej łyżeczki nalewamy nadzienia do skorupek na wysokość ok. 3/4 czekoladki. Odstawiamy do stężenia. Wierzchy pokrywamy resztą rozpuszczonej ciemnej czekolady. Gdy czekoladki nam zastygną, ostrożnie wyjmujemy je z foremek. Rozpuszczamy pozostałą białą czekoladę i przelewamy ją do woreczka, lub rożka zrobionego np. z papieru do pieczenia. W woreczku robimy malutką dziurkę i wyciskając czekoladę cienkim strumieniem malujemy wzorki na pralinkach.
Dlaczego silikony ?
Łatwe w użyciu, łatwe w myciu :) pozostałe zalety:
1. Formy silikonowe są uniwersalne, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +230C/+260oC
2. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchenek mikrofalowych jak również myć w zmywarkach.
3. Formy silikonowe wytrzymują także gwałtowne zmiany temperatur, i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika.
4. Dzięki elastyczności, formy zajmują mało miejsca, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. Również wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów.
5. Silikon bardzo szybko stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.
6. Można używać je do wszystkiego: ciast, ciasteczek, pizz, zapiekanek jak również pasztetów i pieczeni, można także w nich piec pieczywo.
7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze nie trzeba ich niczym smarować przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą.
8. Formy bardzo łatwo umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem.
Producent:
Materiał: silikon
Waga: 0.070 kg.