Foremka na tradycyjne arabskie ciasteczka mamoul4 w 14 foremki w jednej
średnica największej foremki 6 cm
najmniejszej 3 cm
Fajna foremka którą bardzo cięzko znaleźćMamoul to kruche arabskie ciasteczka świąteczne, zwyczajowo pieczone na Ramadan, a najczęściej na święto kończące Ramadan, czy na Wielkanoc?. Najczęściej z nadzieniem daktylowym, orzechowym lub pistacjowym. Formowane w dłoniach i ozdabiane przy pomocy sprytnych 'szczypiec' lub przy użyciu specjalnych, ręcznie robionych drewnianych foremek.
Inna foremka do innego rodzaju nadzienia.
Pięknie pachnące podczas wypiekania :). Procedura ich przygotowania wymaga czasu i cierpliwości. W niektórych przepisach wykorzystuje się drożdże, semolinę, w wielu ciasto przygotowuje się dzień przed pieczeniem.
PrzepisSkładniki na około 40 (lub więcej) ciastek:
•3 szklanki mąki pszennej*
•pół szklanki mąki ziemniaczanej
•pół szklanki cukru pudru
•2 jajka
•250 g masła, w temperaturze pokojowej
•1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
•1 łyżeczka przyprawy mahlep**
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mahlep i zmiksować na gładką masę.
Ciasto uformować w kulę. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki (orzecha włoskiego) i cienką warstwą wylepiać (oprószoną wcześniej mąką) drewnianą foremkę do ciastek. W środek nakładać niepełną łyżkę nadzienia, przykrywając je znowu kruchym ciastem.
Uformowane w ten sposób ciastko wyłożyć na formę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. W taki sam sposób uformować pozostałe ciastka, układając je na blaszce w niedużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 175° przez 12 - 18 minut w zależności od wielkości foremki. Ciasteczka są blade, z lekko podpieczonym złotym spodem. Ostudzić na kratce, oprószyć pudrem.
Nadzienie daktylowe:
•400 - 500 g pasty daktylowej (lub drobno posiekanych daktyli)
•3 łyżki roztopionego masła klarowanego ghee
W niedużym garnuszku podgrzać pastę i wymieszać razem z masłem do połączenia. Przestudzić.
![](http://img571.imageshack.us/img571/1971/dscf0090y.jpg)
![](http://img718.imageshack.us/img718/7374/dscf0089xk.jpg)
![](http://img195.imageshack.us/img195/6583/dscf0088v.jpg)