KSIĄŻKA JEST NOWA
ROK WYDANIA- 2011
STRON- 123
OPRAWA- MIĘKKA
I. Reakcja na pobudzenie. Ruch
1. Przygotowanie preparatu mięśnia szkieletowego żaby
2. Rejestracja skurczu pojedynczego mięśnia szkieletowego
3. Rejestracja skurczu tężcowego zupełnego i niezupełnego
4. Badanie rozciągliwości i elastyczności mięśnia
5. Rejestracja zmęczenia mięśnia szkieletowego żaby
6. Mierzenie czasu odruchu
7. Hamowanie odruchów rdzeniowych
8. Badanie odruchów u żaby rdzeniowej
9. Przygotowanie preparatu mięśniowo-nerwowego
10. Przewodzenie impulsów przez nerw pobudzany różnymi bodźcami
11. Badanie wybranych odruchów wrodzonych u człowieka
12. Oznaczanie progu słuchu
13. Narząd równowagi u człowieka - doświadczenie Barany'ego
14. Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka
15. Badanie współzależności między zmysłem smaku i węchu
II. Funkcjonowanie układu krwionośnego. Rola krwi
16. Obserwacja układu krążenia u pierścienic '
17. Obserwacja pracy serca u rozwielitki '
18. Obserwacja pracy serca żaby w ustroju - rejestracja skurczów '
19. Wpływ temperatury na częstotliwość skurczów serca '
20. Wpływ mediatorów chemicznych i wybranych jonów na pracę serca izolowanego .
21. Automatyzm serca, przewiązki Stanniusa .
22. Obserwacja krążenia krwi w naczyniach włosowatych żaby .
23. Mikroskopowy obraz krwi różnych kręgowców .
24. Wykonanie rozmazu krwi i barwienie metodą Pappenheima .
25. Oznaczanie wartości hematokrytu .
26. Oznaczanie liczby czerwonych i białych krwinek .
27. Oznaczanie szybkości opadania krwinek - OB .
28. Oznaczanie ilości hemoglobiny we krwi .
29. Obliczanie pochodnych parametrów czerwonokrwinkowych .
30. Otrzymywanie kryształków Teichmanna - chloroheminy .
31. Oznaczanie czasu krwawienia .
32. Oznaczanie czasu krzepnięcia .
33. Oznaczanie grup krwi .
III. Rola pokarmu. Trawienie w przewodzie pokarmowym
34. Rola i skład śliny, oznaczanie składników nieorganicznych w ślinie
35. Trawienie skrobi przy udziale amylazy ślinowej i
36. Wpływ różnych czynników na trawienie skrobi i glikogenu przy udziale amylazy ślinowej
37. Trawienie białka w żołądku i dwunastnicy
38. Wpływ różnych czynników na aktywność podpuszczki
39. Modyfikacje w przewodzie pokarmowym ryb w zależności od pobieranego pokarmu
40. Obserwacje pęcherzyka żółciowego u karmionego i głodzonego karpia
41. Właściwości żółci i jej działanie na tłuszcze
42. Oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych - LKT w treści przewodu pokarmowego krowy i świni
IV. Funkcjonowanie układu oddechowego w różnym środowisku