Fizjologia roślin sadowniczych t.1 +2
Fizjologia roślin sadowniczych t.1
Redakcja: Jankiewicz
Leszek, Lipecki Janusz, Plich Henryk i inni
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN:
[zasłonięte]978-83-16685-4 Format: 16.8x23.8cm Ilość stron:
460 Oprawa: Miękka Wydanie: 3, 2011
r. Opis: Jest to nowe wydanie nowoczesnego
podręcznika dotyczącego fizjologii roślin sadowniczych.
Książka składa się z dwóch tomów. W tomie 1 omówiono:
· podstawowe pojęcia i nomenklaturę dotyczącą rozwoju
roślin · ważniejsze regulatory roślinne · bioregulatory
roślinne w sadownictwie · wzrost i różnicowanie się części
nadziemnej · budowę i rozwój korzeni · gospodarkę wodną ·
żywienie roślin sadowniczych · mikoryzę · ekofizyczne czynniki
fotosyntezy · funkcje tkanek przewodzących: transport substancji
pokarmowych i udział w koordynacji procesów życiowych ·
rozmnażanie wegetatywne, regenerację i gojenie się ran · wzrost,
owocowanie i wpływ podkładek · kwitnienie.
Ważnymi elementami podręcznika są wykazy: skrótów używanych w
tekście, nazw roślin sadowniczych najczęściej używanych w różnych
tekstach – także w tłumaczeniu na inne języki oraz słowniczek.
Tom 2 – Plonowanie i udział różnych czynników w tym procesie
Adresatami książki są: studenci i doktoranci wydziałów
ogrodnictwa, leśnictwa i rolnictwa uniwersytetów przyrodniczych;
wykładowcy i pracownicy naukowi tych wydziałów oraz instytutów
badawczych; sadownicy, ogrodnicy, pracownicy służb terenowych z
zakresu ogrodnictwa i terenów zieleni; pracownicy laboratoriów
przedsiębiorstw przetwórstwa owocowego; uczniowie i nauczyciele
szkół średnich – techników ogrodniczych i leśnych.
Fizjologia roślin sadowniczych strefy umiarkowanej tom
2 Plonowanie roślin i udział w tym procesie różnych
czynników. Redakcja: Jankiewicz Leszek S., Filek Maria, Lech
Włodzimierz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN:
[zasłonięte]978-83-16724-0 Format: 16.5x23.5cm Liczba
stron: 496 Oprawa: Miękka Wydanie: 3, 2011 r.
Opis: Kolejny tom nowoczesnego podręcznika fizjologii
roślin sadowniczych.
W tomie 2 omówiono: · rozwój owocu · oddychanie ·
zastosowanie bioregulatorów do kontroli wzrostu i owocowania
drzew · spoczynek roślin i jego związki z kwitnieniem ·
odporność na mróz · biologię nasion i zjawiska z nim
związane · hormonalne i metaboliczne uwarunkowania spoczynku i
kiełkowania nasion · etapy rozwoju roślin i możliwość wpływania
na ich przebieg · odporność roślin sadowniczych na choroby
infekcyjne · owoce jako źródło składników ważnych dla zdrowia
człowieka.
Adresatami książki są: studenci i doktoranci wydziałów
ogrodnictwa, leśnictwa i rolnictwa uniwersytetów przyrodniczych;
wykładowcy i pracownicy naukowi tych wydziałów oraz instytutów
badawczych; sadownicy, ogrodnicy, pracownicy służb terenowych z
zakresu ogrodnictwa i terenów zieleni; pracownicy laboratoriów
przedsiębiorstw przetwórstwa owocowego; uczniowie i nauczyciele
szkół średnich – techników ogrodniczych i leśnych.
![okładka](http://www.azymut.pl/mw/azymut/BookImages/553754i.jpg)
|