Fix do potrawy - zapiekana ryba w ziołach
z czosnkiem niedźwiedzim
Produkt polecany szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie. W dzisiejszych czasach dominuje żywność wysokoprzetworzona, bez wartości odżywczych, wypełniona chemią i środkami konserwującymi, niejednokrotnie też zawierająca metale ciężkie wchłaniane już na etapie wzrostu warzyw i owoców. Produkty roślinne często są modyfikowane genetycznie, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Wybierając produkty ze znakiem BIO macie Państwo gwarancję najwyższej jakości. Żywność z tym znakiem jest kontrolowana już w momencie uprawy, później podczas procesu produkcji. Jest ona dobrze tolerowana przez osoby mające skłonność do alergii pokarmowych, dostarcza oraganizmowi cenne składniki i wartości odżywcze.
Bez wzmacniaczy smaku i zapachu, laktozy, glutenu, drożdży
Należy przygotować:
300g filet z łososia, pokrojonego na kawałki,
300g ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry,
300g kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę,
150g Crème fraîche (fr. świeża śmietana) lub śmietana 36%
50g pikantnego sera tartego.
Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180st. C (z opcją termoobiegu – 160st. C).
2. W międzyczasie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i podsmażyć kawałki łososia.
3. Dodać warzywa i dusić przez ok. 5 minut, następnie wszystko wyłożyć do formy do zapiekanek.
4. Wymieszać zawartość opakowania w 100 ml wody, dodać śmietanę, zamieszać i zalać potrawę.
5. Posypać tartym serem, umieścić naczynie z potrawą w piekarniku i piec 25-30 min.
Skład: sól morska, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego, słodkie liście jeżyny, cebula, liść pokrzywy, babka lancetowata, czosnek niedźwiedzi, pieprz, lubczyk, trawa cytrynowa, ziele hyzopu, gorczyca, gałka muszkatołowa.
2-3 porcji
Czas przygotowania: 25-30min
Opakowanie: 10g