Opis produktu
Cechy produktu
materiał |
najwyższej jakości nierdzewna stal szlachetna
|
dno |
CookStar - wielowarstwowe, akutermiczne, długo utrzymujące ciepło
|
pojemność |
6 L |
kuchenki |
wszystkie rodzaje tj. indukcyjne, gazowe, elektryczne, ceramiczne, halogenowe |
uchwyty |
wytrzymałe tworzywo - wygodne, ergonomiczne i bardzo praktyczne.
|
zmywarka |
nie
|
opakowanie |
ozdobne pudełko |
gwarancja |
3 lata
|
producent |
Fissler GERMANY |
Informacje dodatkowe
Szybkowary FISSLER to nowa generacja szybkowarów FISSLER została opracowana w oparciu o 55-letnie doświadczenie. Zarówno dawniej, jak i teraz szybkowary umożliwiają szybkie przyrządzenie potraw z zachowaniem witamin. Szybkowar VITAVIT wyznacza nowe standardy pod względem komfortu obsługi i designu.
Gotowanie pod ciśnieniem jest szczególnie wygodne. Ten nowo zaprojektowany model oferuje ekskluzywne dodatkowe funkcje: uchwyt bezpieczeństwa, regulowane odparowywanie i skalę pomiarową. Najważniejsze: innowacyjna funkcja gotowania na parze. Posiada bezciśnieniowe stopnie gotowania i pozwala gotować indywidualnie zaglądając, mieszając i przyprawiając potrawy w każdej chwili. Model ten posiada również wiele podstawowych cech takich jak: wyjątkowo łatwe pozycjonowanie, dwa regulowane poziomy gotowania i wskaźnik zamknięcia, ale również wymienny uchwyt. Wyświetlacz z funkcją gotowania oparty na kolorach świateł ułatwia kontrolowanie procesu gotowania informując kiedy należy wyłączyć piekarnik lub gdy temperatura jest zbyt wysoka.
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyższających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%.
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witamin, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
SZYBKOWAR - SZYBKIE GOTOWANIE
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyzszających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witami, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
OPIS, CECHY ORAZ ZALETY SZYBKOWARU:
- OSZCZĘDNOŚĆ CZASU - DO 70 %
- OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII - DO 50 %
- ZDROWE GOTOWANIE - WITAMINA C POZOSTAJE W POTRAWIE W 34 % A PRZY GOTOWANIU W SZYBKOWARZE DO 65 %
- KOLORY, WITAMINY , SOLE MINERALNE POZOSTAJĄ W POTRAWIE
BEZPIECZEŃSTWO !
Szybkowary wyposażone są w różne elementy, które dbają o bezpieczeństwo szybkowaru.
SPOSOBY OTWIERANIA SZYBKOWARU:
- odczekać do chwili gdy opadnie ciśnienie
- postawić pod zlewem i otworzyć zimną wodę
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA:
- duszenie mięsa
- zupy i dania z "jednego garnka"
- warzywa i ziemniaki
- przyrzadzanie ryżu
- przyrzadzanie ryb
- smażenie
- przyrządzanie mrożonek
- wekowania
- przyrzadzanie soku
- sterylizacja
KRÓTKI PRZEPIS NA DUSZENIE MIĘSA:
- rozgrzać szybkowar lub patelnie szybkowarową bez tłuszczu na średnim stopniu (2/3 mocy kuchenki)
- wlać do garnka kilka kropli zimnej wody. Właściwa temperatura do smażenia mięsa z tłuszczem lub bez tłuszczu zostaje osiągnięta w momencie, gdy kuleczki wody "tańczą" po dnie garnka. Przed dodaniem tłuszczu wzgl. włożeniem mięsa nalezy ostrożnie wytrzeć wodę z dna garnka np. ścierką.
- pieczeń mocno docisnąć. Po kliku minutach mięso samo odejdzie od dna, można je wówczas obrócić i dodać przyprawy wg uznania.
- dodawać wodę zgodnie z przepisem, jednak nie mniej niż 200 -300 ml
- garnek zamknąć
- wybrać tryb gotowania i podgotować
ORIENTACYJNE CZASY GOTOWANIA:
Wieprzowina |
|
Gulasz |
15-20 min |
Pieczeń wieprzowa |
25-30 min |
Golonka (pieczona) |
30-35 min |
Golonka (surowa) |
30-40 min |
Cielęcina i wołowina |
|
Cielęcina ( w kawałkach) |
5-6 min |
Pieczeń cielęca |
15-20 min |
Nóżka cielęca |
15-20 min |
Gulasz wołowy |
15-20 min |
Kawałki golonki (na zupę) |
20-25 min |
Rolada / pieczeń z polędwicy |
20-25 min |
Pieczeń wołowa |
30-40 min |
Drób |
|
Pierś / udko z kurczaka |
10-15 min |
Pierś / udko z indyka |
20-25 min |
Kura na rosół |
25-35 min |
Dziczyzna i jagnięcina |
|
Comber sarni |
ok 15 min |
Pieczeń z sarny |
ok 20 min |
Gulasz z jelenia |
15-20 min |
Pieczeń z jelenia |
ok 25 min |
Gulasz z dzika |
15-20 min |
Pieczeń zajęcza |
15-20 min |
Pieczeń jagnięca |
15-20 min |
Ryby |
|
Potrawka rybna |
3-4 min |
Łosoś |
5-6 min |
Halibut |
6-7 min |
Karmazyn |
7-8 min |
Zupy |
|
Zupa jarzynowa |
4-6 min |
Zupa ziemniaczana |
6-8 min |
Zupa gulaszowa |
10-15 min |
Rosół wołowy |
35-40 min |
Warzywa |
|
Karczoch (w całości) |
15-20 min |
Kalafior / brokuły (różyczki) |
2-3 min |
Kalafior w całości |
8-10 min |
Groszek zielony |
5-7 min |
Marchew |
4-6 min |
Kapusta czerwona / biała |
7-10 min |
Ziemniaki z wody (pokrojone w ćwiartki) |
8-10 min |
Ziemniaki w mundurkach (całe) |
12-15 min |
Zboża |
|
Owies |
8-9 min |
Pszenica |
8-9 min |
Jęczmień |
8-9 min |
Żyto |
8-9 min |
Orkisz |
8-9 min |