Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyższających 100 C, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70 procent.
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatny. W porównaniu z tradycyjnym, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witamin, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny.
Tryb gotowania 1. ok. 110 C (tryb ekonomiczny)
(ciśnienie robocze 45 kPA)
- dla potraw delikatnych, takich jak ryby lub warzywa
Tryb gotowania 2. ok. 116 C (tryb szybki)
(ciśnienie robocze 75 kPA)
- dla pozostałych potraw, takich jak potrawy mięsne lub dania „z jednego garnka”
Tryb gotowania na parze
Oprócz trybu ekonomicznego i szybkiego mogą Państwo wybrać gotowanie na parze bez ciśnienia wzgl. Zwykłe gotowanie.
Wskaźnik gotowania wg logiki sygnalizatora świetlnego
Wskaźnik gotowania, niezależnie od wybranego trybu (tryb 1 lub 2), zawsze pokazuje po kolei pierścienie w trzech kolorach. Kolory zgodnie z logiką sygnalizacji świetlnej pokazują przebieg temperatury w garnku i pomagają w regulacji dopływu energii.
Pierścień żółty:
„Nastawiony tryb gotowania został prawie osiągnięty. Można zmniejszyć stopień grzania.”
W zależności od rodzaju kuchenki i produktów wypełniających garnek, stopień grzania można zredukować wcześniej lub później: w przypadku kuchenek z płytą z masy ceramicznej – na początku pojawienia się żółtego pierścienia-, a w przypadku kuchenki indukcyjnej/gazowej – pod koniec zakresu żółtego.
Pierścień zielony:
„Nastawiony tryb gotowania został osiągnięty. Od tego momentu mierzony jest czas gotowania.”
Dopływ energii należy regulować w taki sposób, aby podczas całego cyklu gotowania wskaźnik gotowania pozostawał w zakresie zielonym.
Pierścień czerwony:
„Temperatura w garnku jest zbyt wysoka. Garnek zaczyna automatycznie odparowywać, aby uregulować temperaturę. Proszę zmniejszyć stopień grzania.”
Należy tak regulować dopływ energii, aby wskaźnik gotowania nie podnosił się do zakresu czerwonego. W przeciwnym razie płyn znajdujący się w garnku ulegnie odparowaniu.