Szybkowary FISSLER to nowa generacja szybkowarów FISSLER została opracowana w opraciu o 55-letnie doświadczenie. Zarówno dawniej, jak i teraz szybkowary umożliwiają szybkie przyrządzenie potraw z zachowaniem witamin. Szybkowar VITAVIT wyznacza nowe standardy pod względem komfortu obsługi i designu.
Nowoczesna technologia może wnieść radość do kuchni: z
elektronicznym asystentem gotowania vitacontrol ® gotowanie smaczne, zdrowe i szybkie staje się proste jak nigdy dotąd.
Elektroniczny asystent gotowania przeznaczony jest do zastosowania z szybkowarami serii
premium oraz
edition. Po jego nałożeniu na szybkowar pozycja wskaźnika gotowania
dostarcza ważnych informacji o przebiegu procesu gotowania. Elektroniczny asystent gotowania pomaga poprzez sygnały
optyczne i
dźwiękowe w regulacji
dopływu energii i w ustawieniu
temperatury gotowania. Zintegrowany
włącznik czasowy (timer) uruchamia się automatycznie, w momencie kiedy zostanie osiągnięta pożądana temperatura a sygnał dźwiękowy informuje, że danie jest gotowe.
Może być on wykorzystywany na wszystkich rodzajach kuchenek, także na kuchenkach indukcyjnych oraz
przypomina o wymianie uszczelek i baterii. Dodatkowo asystent gotowania
vitacontrol® może być wykorzystywany w kuchni jako
minutnik.
Zestaw składa się z 4 elementów:
- garnek średnica 22 cm 6 L,
- garnek średnica 22 cm 2,5 L,
- specjalna pokrywa szybkowarowa,
- asystent gotowania vitacontrol®
SZYBKOWAR - SZYBKIE GOTOWANIE
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyzszających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie elikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witami, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku:
własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
OPIS, CECHY ORAZ ZALETY SZYBKOWARU:
Jeżeli widoczny jest żółty pierścien - należy zredukować dopływ energii.
Przy pierścieniu zielonym rozpoczyna się gotowanie
Pierścień czerwony wskazuje aby zmniejszyć dopływ energii.
BEZPIECZEŃSTWO !
Szybkowar wyposażony jest w różne elementy które w sposób całkowicie automatyczny dbają o
bezpieczeństwo szybkowaru.
SPOSOBY OTWIERANIA SZYBKOWARU:
- odczekać do chwili gdy opadnie ciśnienie
- postawić pod zlewem i otworzyć zimną wodę
- nacisnąć przycisk otwarcia w chwili gdy ujdzie całe ciśnienie (funkcjonuje automatycznie poprzez zawór Euromatic)
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA:
- duszenie mięsa
- zupy i dania z "jednego garnka"
- warzywa i ziemniaki
- przyrzadzanie ryżu
- przyrzadzanie ryb
- smażenie
- przyrządzanie mrożonek
- wekowania
- przyrzadzanie soku
- sterylizacja
KRÓTKI PRZEPIS NA DUSZENIE MIĘSA:
- rozgrzać szybkowar lub patelnie szybkowarową bez tłuszczu na średnim stopniu (2/3 mocy kuchenki)
- wlać do garnka kilka kropli zimnej wody. Właściwa temperatura do smażenia mięsa z tłuszczem lub bez tłuszczu zostaje osiągnięta w momencie, gdy kuleczki wody "tańczą" po dnie garnka. Przed dodaniem tłuszczu wzgl. włożeniem mięsa nalezy ostrożnie wytrzeć wodę z dna garnka np. ścierką.
- pieczeń mocno docisnąć. Po kliku minutach mięso samo odejdzie od dna, można je wówczas obrócić i dodać przyprawy wg uznania.
- dodawać wodę zgodnie z przepisem, jednak nie mniej niż 200 -300 ml
- garnek zamknąć
- wybrać tryb gotowania i podgotować
CZASY GOTOWANIA:
| Wieprzowina |
| Gulasz |
15-20 min |
| Pieczeń wieprzowa |
25-30 min |
| Golonka (pieczona) |
30-35 min |
| Golonka (surowa) |
30-40 min |
| Cielęcina i wołowina |
| Cielęcina ( w kawałkach) |
5-6 min |
| Pieczeń cielęca |
15-20 min |
| Nóżka cielęca |
15-20 min |
| Gulasz wołowy |
15-20 min |
| Kawałki golonki (na zupę) |
20-25 min |
| Rolada / pieczeń z polędwicy |
20-25 min |
| Pieczeń wołowa |
30-40 min |
| Drób |
| Pierś / udko z kurczaka |
10-15 min |
| Pierś / udko z indyka |
20-25 min |
| Kura na rosół |
25-35 min |
| Dziczyzna i jagnięcina |
| Comber sarni |
ok 15 min |
| Pieczeń z sarny |
ok 20 min |
| Gulasz z jelenia |
15-20 min |
| Pieczeń z jelenia |
ok 25 min |
| Gulasz z dzika |
15-20 min |
| Pieczeń zajęcza |
15-20 min |
| Pieczeń jagnięca |
15-20 min |
| Ryby |
| Potrawka rybna |
3-4 min |
| Łosoś |
5-6 min |
| Halibut |
6-7 min |
| Karmazyn |
7-8 min |
| Zupy |
| Zupa jarzynowa |
4-6 min |
| Zupa ziemniaczana |
6-8 min |
| Zupa gulaszowa |
10-15 min |
| Rosół wołowy |
35-40 min |
| Warzywa |
| Karczoch (w całości) |
15-20 min |
| Kalafior / brokuły (różyczki) |
2-3 min |
| Kalafior w całości |
8-10 min |
| Groszek zielony |
5-7 min |
| Marchew |
4-6 min |
| Kapusta czerwona / biała |
7-10 min |
| Ziemniaki z wody (pokrojone w ćwiartki) |
8-10 min |
| Ziemniaki w mundurkach (całe) |
12-15 min |
| Zboża |
| Owies |
8-9 min |
| Pszenica |
8-9 min |
| Jęczmień |
8-9 min |
| Żyto |
8-9 min |
| Orkisz |
8-9 min |
Życzymy wiele radości przy testowaniu różnorodnych możliwości szybkowaru vitavit oraz udanego gotowania !!
Wszystkie oferowane przez nas produkty są
fabrycznie nowe w oryginalnych opakowaniach.
Producent:
FISSLER GERMANY
Nr kat. 630
[zasłonięte] 070