|
Filtr do wina z trzema parami wkładek filtrujących
Filtrowanie jest ostatnim etapem robienia wina. Efektem tego procesu jest usunięcie osadów, produktów ubocznych i ewentualnego nadmiaru drożdży z przygotowanego trunku..
Opis produktu:
W zestawie znajdują się 3 komplety filtrów papierowych ( celulozowych ) o różnej porowatości, plastikowa obudowa złożona jest z 3 elementów, zestaw śrub mocujących i rurki doprowadzające oraz odprowadzające filtrowany płyn.
Użytkowanie
Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu.
Aby prawidłowo użytkować filtr należy dokładnie dostosować się do przedstawionych poniżej informacji:
- używając czystej wody zmoczyć jedną parę filtrów kartonowych, w celu ich zmiękczenia,
- podłączyć rurkę doprowadzającą wino do filtrowania do końcówki na wewnętrznym pierścieniu urządzenia oraz rurkę wlotową ( rurka w kształcie Y+jedna rurka zwykła)do dwóch końców umieszczonych na zewnętrznych dyskach urządzenia,
- ułożyć przygotowane wkłady na płytkach urządzenia, tak by ich gładkie powierzchnie przylegały do kanalików wewnątrz urządzenia,
- ułożyć pierścień wewnętrzny urządzenia tak, aby rozdzielał dwa filtry kartonowe i utrzymywał dystans między nimi, a następnie skręcić całość za pomocą odpowiednich śrub i nakrętek dołączonych do zestawu,
- przepuścić przez filtr czystą wodę, w celu pozbycia się charakterystycznego zapachu kartonu,
- rozpocząć filtrowanie wina pamiętając, że pierwsza partia ok. 0,5 l może być mieszanką wody i wina,
- po zakończeniu filtrowania dokładnie umyć ciepłą wodą wszystkie części naczynia,
|
|
|