Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Filo tureckie ciasto płaty na baklave 500 g

08-08-2014, 9:11
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 13.70 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 13.70 zł     
Użytkownik www_deco-dom_com
numer aukcji: 4407269009
Miejscowość Droszków
Kupiono sztuk: 24    Zostało sztuk: 26    Licytowało: 13    Wyświetleń: 234   
Koniec: 08-08-2014 09:11:54
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Doğal Marta Türksezer
ul.Klonowa 7
66-003 Droszków
(koło Zielonej Góry)

tel. 697 [zasłonięte] 863
Przelew bankowy na konto Alior Bank S.A.

43 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 506625

Do każdego zakupu wystawiamy paragon lub na życzenie fakturę VAT
Kurier Poczty Polskiej
List polecony ekonomiczny
List polecony priorytetowy
Za pobraniem
14,00 zł
9,50 zł
11,50 zł
16,00 zł
Odbiór osobisty po przedpłacie:
Zielona Góra
CIASTO FILO
MARKA BAKTAT
 
CENA 13,70 ZŁ

GWARANTUJEMY 100% JAKOŚCI

100% NATURALNY

ORYGINALNY TURECKI PRODUKT

Poczuj się jak w oriencie!

 

 

 Filo lub phyllo – to cieniutkie płaty ciasta, które po upieczeniu rozdzielają się na listki. Jest to bardzo wygodny sposób na przygotowanie wyśmienitego orientalnego dania w przysłowiowe pół godziny. Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Filo jest idealne do słodkich potraw.

Po otwarciu odczekać 5 minut.

 

www_deco-dom_com

Ciasto filo używamy przede wszystkim do baklavy i innych.

 

Pakowane próżniowo. Świeża dostawa

 

W opakowaniu mieści się ok 26 płatów, płaty są bardzo cienkie, nie kleją się, bardzo dobrze się rozkładają. Nie trzeba ich skrapiać wodą, nie wysychają.

 

Waga netto: 500 g
Termin przydatności: 20.09.2014 r
Skład: mąka pszenna, woda, skrobia kukurydziana, sól, sorbat potasu, l-cysteina
 

Przepis na Baklawę:

1 opakowanie ciasta filo,
250 g masła

Nadzienie
300 g ulubionych orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)


Syrop
0,5 l wody,
350 g cukru,
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

 
Orzechy rozdrabniamy na większe kawałki, w międzyczasie klarujemy masło.
 

Blaszkę smarujemy stopionym masłem, na spodzie umieszczamy arkusz ciasta, na to jeszcze jeden arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Na pierwszą warstwę kładziemy kolejne 2 płaty ciasta, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Na to kładziemy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i znowu 2 płaty ciasta. Wierzch smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni płat ciasta, tak przygotowaną baklawę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec górę polewamy pozostałym masłem.

 
Baklawę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto stanie się rumiane i chrupiące.
 
W rondelku gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, na małym ogniu około 10 min.
Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklawę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklawę.

 
 
Smacznego!
Zobacz inne moje aukcje (www_deco-dom_com):
© UltraPanel