"FIGS OF KYMI" JEST TO UNIKATOWY, TRADYCYJNY PRODUKT, WYTWARZANY WYŁĄCZNIE NA OBSZARZE KYMI NA WYSPIE EUBEA W GRECJI.
DO PRODUKCJI UŻYWANYCH JEST 25 000 FIGOWCÓW LOKALNEJ ODMIANY. DRZEWO FIGOWE Z KIMI NIE MA WIELU NATURALNYCH WROGÓW, A ZATEM NIE WYMAGA ŻADNYCH SPECJALNYCH TECHNIK UPRAWY I PIELĘGNACJI. Z TEGO POWODU, NIE TRZEBA STOSOWAĆ OPRYSKÓW.
PROCEDURA PRODUKCJI FIG KYMI, ROZPOCZYNA SIĘ W PIERWSZYCH 10 DNIACH SIERPNIA I TRWA DO KOŃCA WRZEŚNIA.
OWOCE SĄ ZBIERANE Z DRZEWA W STANIE SUPER DOJRZAŁYCH.
SUSZONE NA SŁOŃCU 4 - 5 DNI(DO MOMENTU CAŁKOWITEGO WYSCHNIĘCIA).
PRZED PAKOWANIEM ZANURZA SIĘ JE W GORĄCEJ WODZIE (60 - 70 STOPNI), BY STAŁY SIĘ MIĘKKIE I CZYSTE, A NASTĘPNIE POZOSTAWIA SIĘ DO WYSCHNIĘCIA NA 24 GODZINY.
PAKOWANE SĄ RĘCZNIE BEZ UŻYCIA KONSERWANTÓW.
FIGI TE ZOSTAŁY CERTYFIKOWANE PRZEZ AGROCERT DO PRZESTRZEGANIA WYMOGÓW PRAWNYCH DOTYCZĄCYCH OPAKOWAŃ, PRZYGOTOWANIA I WPROWADZENIA DO OBROTU PRODUKTU.
POSIADAJĄ RÓWNIEŻ CERTYFIKAT PDO(PROTECTED DESIGNATION OF ORIGIN), KTÓRY ZNAJDUJE SIĘ NA OPAKOWANIU. CELEM PDO JEST OCHRONA NAZW PRODUKTÓW REGIONALNYCH ORAZ ZAPEWNIENIE ICH AUTENTYCZNOŚCI I WYJĄTKOWEGO CHARAKTERU.